Особливості когнітивного викликаного потенціалу Р300 на ранніх стадіях хвороби Паркінсона - Бірюк, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Хвороба Паркінсона (ХП) є одним з найбільш інвалідизуючих нейродегенеративних захворювань. Клінічні прояви ХП варіюють від широкого спектру моторних (тремор спокою, ригідність, гіпокінезія) до немоторних порушень (когнітивних, психоемоційних тощо). Джерелом об’єктивної оцінки стану оперативної пам’яті є дослідження когнітивного викликаного потенціалу (КВП) Р300. Мета дослідження: визначити зміни латентного періоду (ЛП) N2 та Р300 КВП у пацієнтів на ранніх стадіях ХП. Матеріал і методи. У дослідження було включено 30 пацієнтів з ранніми стадіями ХП (середній вік – 64,3±2,85 роки). Пацієнти були розподілені на групи згідно стадій ХП за Хен-Яром (13 хворих на І ст. та 17 – на ІІ ст. ХП) та зіставлені за віком, статтю і рівнем освіти. КВП Р300 досліджувався за допомогою програмно-апаратного комплексу «Нейрон-спектр/4ВПМ». Статистичне обчислення виконувалося у програмі Statistica 13.
Keywords: тези доповідей