Особливості порушення уваги та короткострокової пам’яті у курців в умовах депривації паління - Демченко, О. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Тютюнопаління є найбільш розповсюдженою хімічною аддикцією, яка має найбагатшу історію наукових досліджень з всього класу залежностей. Встановлено, що паління може знижувати показники пам’яті та уваги, особливо при депривації паління, що може набувати ознак абстиненції і бути вірогідною причиною патологічного потягу до паління як способу повернення цих показників на оптимальний рівень. 50 Дослідження впливу депривації паління на короткострокову пам'ять та увагу активних курців є можливим шляхом до розуміння механізмів формування та розвитку стану залежності від тютюну. Мета дослідження: визначити особливості порушення уваги та короткострокової пам’яті у курців в умовах депривації паління. Матеріали дослідження: відповідно до вимог законодавства України, був сформований контингент з 22 осіб молодого віку, які мають тютюнову залежність та є активними курцями. Факт наявності залежності був встановлений за допомогою Tobacco-UDIT тесту (Лінський І. В. та ін., 2009). 8 осіб, які регулярно палили склали групу 1 (Г1), 14 осіб, які палили періодично склали групу 2 (Г2). Методи дослідження: психодіагностичний (методика Шульте та модифікована методика Джекобсона).
Keywords: тези доповідей