Аналіз показників матриксних металопротеїназ в лікуванні генералізованого пародонтиту - Фастовець, О. О.; Лукаш, Анна Юріївна; Fastovets, O. O.; Lukash, А. Yu. (Х. : ФОП Бровін О. В., 2019)
Відомо, що запально-дистрофічні захворювання пародонта є важливою соціально-економічною проблемою, що пов’язана зі значною поширеністю серед населення, несвоєчасністю діагностування, швидким розвитком з подальшою втратою зубів. Генералізований пародонтит є багатофакторним захворюванням, що розвивається самостійно або є наслідком системних захворювань [1]. Швидкість прогресування генералізованого пародонтиту у більшій мірі залежить від системного стану кісткової тканини, а саме від ступеня її мінералізації та метаболізму [2]. При цьому у метаболічному профілі кісткової тканини виділяють компоненти, відповідальні за резорбцію, ремоделювання та остеогенез [3]. В осередку запалення накопичуються імунні клітини, які секретують цитокіни та протеази, таким чином спричинюючи вивільнення та активацію матриксних металопротеїназ, які є ключовими у резорбції кісткового матриксу [4]. Abstract. Inflammatory-dystrophic periodontal disease is an important socioeconomic problem that is associated with high prevalence among the population, late diagnosis, rapid development with subsequent loss of teeth. The study was conducted among 80 people with an average age of 59.2 ± 5.4 years, equally men and women. And the main group consisted of 15 persons with concomitant age-related osteoporosis, in which no inflammatory-destructive changes in periodontal tissues were detected. Indicators of MMP-9 content in blood and saliva in patients with generalized periodontitis will characterize the severity of inflammatory-destructive processes in bone tissue during generalization of the process and are not indicative of the evaluation of the effectiveness of treatment.
Keywords: матеріали конференцій