Патогенетичне обґрунтування імунокорекції у комплексному лікуванні дітей з новими випадками захворювання на туберкульоз - Мирончук, Юлія Валеріївна; Myronchuk, Yu. V. (My University, 2022)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності антимікобактеріальної терапії (АМБТ) у дітей з новими випадками захворювання на туберкульоз (ТБ) шляхом вивчення динаміки імунологічних змін та активності специфічного процесу з розробкою додаткового лікування, спрямованого на корекцію імунологічних змін та зниження активності специфічного процесу. Для вивчення ефективності застосування імунокоригуючої терапії у комплексному лікуванні, спрямованої на корекцію змін імунологічної реактивності організму, проводилось проспективне дослідження клінічних, лабораторних (імунологічні, біохімічні) та рентгенологічних особливостей специфічного процесу у 79 дітей з новими випадками захворювання на ТБ. Дослідження складалося із 3-х фрагментів. Перший фрагмент дослідження проводився для: вивчення у дітей з новими випадками захворювання на ТБ характеру імунологічної реактивності організму за показниками цитокінового профілю (IL-2, IL-6, IL-4, IL-10) і рівнями імуноглобулінів (Ig Е, А, М, G); вивчення активності специфічного процесу за даними показника неоптерину; визначення найбільш інформативних діагностичних і прогностичних показників імунологічних змін. Для досягнення цієї мети було сформовано 2 групи дослідження: основну групу спостереження склали 28 дітей з новими випадками захворювання на ТБ, у групу порівняння увійшли 30 практично здорових дітей. За віком та статтю групи були співставленні. Другий фрагмент дослідження присвячено вивченню в процесі АМБТ (на початку АМБТ, по завершенню ІФ АМБТ та по завершенню ПФ АМБТ) у дітей основної групи спостереження (28 дітей з новими випадками захворювання на ТБ) імунологічних змін за показниками цитокінового профілю (IL-2, IL-6, IL-4, IL-10) і рівнями імуноглобулінів (Ig Е, А, М, G), та моніторингу активності специфічного процесу за даними показника неоптерину. Третій фрагмент дослідження проводився для вивчення у дітей з новими випадками захворювання на ТБ впливу та ефективності застосування імунокоригуючої терапії у комплексному лікуванні. Показники імунологічної реактивності організму на тлі імунокорекції у комплексному лікуванні вивчалися на початку АМБТ та по завершенню ПФ АМБТ. Для цього у дослідження було включено 51 дитину з новими випадками захворювання на ТБ з імунологічними змінами, яких було розподілено на 2 групи: 26 хворих дітей, які у комплексному лікуванні на тлі АМБТ отримувати імуномодулятор азоксимеру бромід (основна група) та 25 хворих дітей, які отримувати лише АМБТ (контрольна група). Групи були ідентичні між собою віком, статтю, за призначеними режимами АМБТ та тяжкістю специфічного процесу. The dissertation is devoted to improving the effectiveness of antimycobacterial therapy (AMBT) in children with new cases of tuberculosis (TB) by studying the dynamics of immunological changes and activity of a specific process with the development of additional treatments to correct immunological changes and reduce specific process activity. To study the effectiveness of immunocorrective therapy in complex treatment aimed for correcting changes in immunological reactivity of the organism, a prospective study of clinical, laboratory (immunological, biochemical) and radiological features of a specific process in 79 children with new cases of TB was conducted. The study consisted of 3 fragments. The first part of the study was conducted: to study the nature of the body's immunological reactivity by indicators of cytokine profile (IL-2, IL-6, IL-4, IL-10) and immunoglobulin levels (Ig E, A, M , G) in children with new cases of TB ; to study the activity of a specific process according to neopterin; to determine the most informative diagnostic and prognostic indicators of immunological changes. To achieve this goal, 2 groups for the investigation were formed: the main research group consisted of 28 children with new cases of TB, the experimental group included 30 apparently healthy children. The age and sex of the groups were collated. The second part of the investigation is devoted to the study of immunological changes in cytokine profile (IL-2, IL -6, IL-4, IL-10) and levels of immunoglobulins (Ig E, A, M, G) in the process of AMBT (at the beginning of AMBT, at the end of IP AMBT and after SP AMBT) in children of the main observation group (28 children with new cases of TB), and monitoring the activity of a specific process according to neopterin. The third part of the investigation was conducted to study the exposure and the effectiveness of immunocorrective therapy in complex treatment in children with new cases of TB. Indicators of immunological reactivity of the organism against the background of immunocorrection in complex treatment were studied at the beginning of AMBT and after SP AMBT. For these purposes, 51 children with new cases of TB with immunological changes were included in the study, which were divided into 2 groups: 26 sick children who received immunomodulator azoximer bromide in combination treatment on the background of AMBT (main group) and 25 sick children who received only AMBT (control group). The groups were identical in age, sex, prescribed AMBT regimens, and severity of the specific process.
Pathogenetic substantiation of imunocorection in complex treatment of children with new cases of tuberculosis
Keywords: туберкульоз легень; діти; імуноглобуліни; цитокіни; неоптерін; імунокорекція; ефективність лікування; pulmonary tuberculosis; children; immunoglobulins; cytokines; neopterin; immunocorrection; treatment effectiveness