Обгрунтування комплексного підходу в реабілітації пацієнтів з травмою плечової кістки - Діденко, Аліна Віталіїна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – перелом проксимального відділу плечової кістки та ушкодження оточуючих капсульно-зв’язкових структур. Предмет дослідження програма реабілітаційних заходів для плечового суглобу з використанням комплексних підходів. Метою роботи є обґрунтування комплексного підходу до реабілітації пацієнтів з травмами проксимального відділу плечової кістки. Методи дослідження: аналіз і синтез наукової літератури з питань реабілітації, оцінка рухливості суглобів, сили м'язів і координації рухів. Комплексна реабілітація включає різноманітні заходи, такі як фізіотерапія, кінезіотерапія, медикаментозна терапія, ерготерапія та психологічна підтримка. Її успішність залежить від індивідуального підходу, своєчасного початку реабілітаційного процесу та тривалості лікування. Хоча у цій сфері досягнуто значного прогресу, реабілітація пацієнтів із травмами плечової кістки все ще має багато дискусійних питань, які потребують подальших наукових досліджень. The object of the study is a fracture of the proximal humerus and damage to the surrounding capsular-ligamentous structures. The subject of the study is a rehabilitation program for the shoulder joint using integrated approaches. The purpose of the work is to substantiate an integrated approach to the rehabilitation of patients with injuries of the proximal humerus. Research methods: analysis and synthesis of scientific literature on rehabilitation, assessment of joint mobility, muscle strength and coordination of movements. Comprehensive rehabilitation includes various measures, such as physiotherapy, kinesiotherapy, drug therapy, occupational therapy and psychological support. Its success depends on an individual approach, the timely start of the rehabilitation process and the duration of treatment. Although significant progress has been achieved in this area, the rehabilitation of patients with injuries of the humerus still has many debatable issues that require further scientific research.
Keywords: плечовий суглоб; функціональний стан; фізична терапія; міжнародна класифікація функціонування; травма; лфк; shoulder joint; functional status; physical therapy; international classification of functioning; injury; exercise