Фактори ризику транзиторної гіперамілаземії після ендоскопічної папілосфінктеротомії у хворих на жовчнокам’яну хворобу - Сиволап, Дмитро Віталійович (My University, 2022)
Ендоскопічна папілосфінктеротомія (ЕПСТ) є «золотим стандартом» лікування хворих із синдромом жовчної гіпертензії. Панкреатит після сфінктеротомії – серйозний побічний ефект ендоскопічного втручання на сосочку. Підвищений рівень ферментів підшлункової залози в сироватці крові сам по собі ще не є панкреатит після ТПЕВ, оскільки тимчасове підвищення рівнів ферментів підшлункової залози в сироватці виникає у 75 % осіб після процедури.