Вплив кардіоваскулярного ремоделювання, по-рушень функції ендотелію на формування артеріальної гіпертензії, асоційованої з оклюзійно-стенотичними ураженнями брахіоцефальних артерій, і обґрунтування підходів до вибору терапії - Попльонкін, Євген Іванович; Popl'onkin, Je. I. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
Дисертація присвячена вивченню особливостей ремоделювання судин, ендотеліальної функції артерій та мозкового кровообігу у хворих на артеріаль-ну гіпертензію, що асоційована з оклюзійно-стенотичними ураженнями брахіо-цефальних артерій, і гіпертонічну хворобу II стадії, а також впливу монотерапії спіраприлом і лацидіпіном на процеси, що вивчалися. Встановлений взаємозв’язок між ступінем порушення мозкової перфузії, ремоделюванням артерій та ендотеліальною функцією екстракраніальних арте-рій. Дана оцінка ролі ендотеліальної функції у формуванні АГ з ОСУ БЦА. До-ведений негативний вплив порушень ендотелій-залежної вазодилятації БЦА на ΣFV. Оцінена перспектива відновлення функції ендотелію екстракраніальних артерій за допомогою БПКК та ІАПФ у хворих на АГ з ОСУ БЦА. Доведено, що елевація концентрації ЕТ-1 у плазмі крові хворих на АГ асоціюється з вини-кненням ОСУ БЦА і прогресуючим зниженням ΣFV, що є дуже важливим для ранньої діагностики захворювання і вибору антигіпертензивної терапії. Встано-влено, що антигіпертензивні препарати неоднаково впливають на церебральну гемодинаміку. Так, препаратом вибору у хворих на АГ з ОСУ БЦА є БПКК ла-цидіпін, в той час як ІАПФ спіраприл доцільніше призначати хворим на ГХ без документованих стенозів БЦА. Dissertation is devoted to the study of remodeling features of vessels, endo-thelial function of arteries and cerebral circulation of blood for patients with hyper-tension associated with occlusive brachial artery disease and hypertension of the II stage, and also to influence of monotherapy of Spirapril and Lacidipin on processes that were studied. Intercocorrelation is set between stage of cerebral perfusion dys-function, remodeling of arteries and endothelial function of ехtracranial arteries. Negative influence of endothelium-dependent dysfunction is well-proven vasodilata-tion of internal carotid arteries on Doppler. It is well-proven that increase of ET-1 concentrations in blood serum of patients with hypertension associated with occlusive artery disease and by making progress decline of FV, which is very important for ear-ly diagnostics of disease and correct choice of antihypertension therapy. It is proven that antihypertension medication influence cerebral hemodynamics differently. The medication of choice for patients with hypertension associated with occlusive artery disease is Lacidipin, as Spirapril is more effective in patients with hypertension with-out documented stenosises of internal carotids.
Keywords: артеріальна гіпертензія; оклюзійно-стенотичні ураження; брахіоцефальні артерії; ендотелій; ендотелін-1; діагностика; блокатори повільних кальцієвих каналів; інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту; артериальная гипертензия; окклюзионно-стенотические поражения; брахиоцефальные артерии; эндотелий; эндотелин-1; диагностика; блокаторы медленных кальциевых каналов; ингибиторы ангиотензинпревращающего фермента; hyperpiesis; occlusive artery disease; brachiocephalic arteries; endothelium; endothelin-1; diagnostics; blockers of slow calcium chanells; angiotenzin converting enzyme inhibitors