Логічна можливість феноменальних зомбі як аргумент проти матеріалізму - Сепетий, Дмитро Петрович (My University, 2014)
У статті розкривається один з найвпливовіших аргументів проти матеріалізму у сучасній філософії свідомості, аргумент зомбі. Розглядається і спростовується типове заперечення, ніби цей аргумент містить “передрішення спірного питання” на користь епіфеноменалізму. Пояснюється, як логічна можливість феноменальних зомбі узгоджується з позицією дуалізму-інтеракціонізму. In the article, one of the most influential arguments in the modern philosophy of mind, the zombie argument, is expounded and defended against the objection that it begs the question in favour of epiphenomenalism. Also, it is explained how the logical possibility of phenomenal zombies is consistent with interactionist dualism.
Keywords: свідомість; мозок; психічний; фізичний; феноменальний; зомбі; матеріалізм; дуалізм; епіфеноменалізм; інтеракціонізм; mind; brain; mental; physical; phenomenal; zombie; materialism; dualism; epiphenomenalism; interactionism