Можливості сучасних методів діагностики у жінок із безпліддям при хронічному ендометриті - Авраменко, Наталія Вікторівна; Постоленко, Вікторія Юріївна; Авраменко, Н. В.; Постоленко, В. Ю.; Postolenko, V. Y.; Avramenko, N. V. (My University, 2020)
Ультразвукове дослідження органів малого таза з доплерографією судин матки здійснювалось на апараті «Philips» з використанням абдомінального датчика частотою 5,0 МГц та вагінального датчика частотою 6,0 МГц на 5–9‑й день менструального циклу. Гістероскопічне дослідження проводилося з метою уточнення стану порожнини матки та діагностики характеру хронічного ендометриту за стандартною методикою з використанням гістероскопа фірми «Storz» (Німеччина) та наступним гістологічним дослідженням. Також проводились бактеріологічне дослідження на флору з порожнини матки. Для статистичного аналізу використовували програмні пакети Statistica for Windows версії 8.0 (StatSoftinc., США) та Excel for Windows 2010. Нормальність розподілу перевіряли за допомогою тесту Колмогорова-Смирнова. Результати. При безплідді на фоні хронічного ендометриту ультразвукове дослідження дає можливість виявити внутрішньоматкові причини інфертильності (нерівномірність ехоструктури ендометрія — 68,0%, атрофію ендометрія — 54,0%, кістозні зміни субендометріальної зони — 64,0%) та супутні стани (розширення вен міометрія та параметрія, неоднорідність структури яєчників, збільшення розмірів яєчників, наявність спайок у малому тазу). При доплерографії у хворих на безпліддя та хронічний ендометрит встановлено вірогідне підвищення судинного опору, пульсового індексу, індексу резистентності та зниження швидкості кровотоку, (р<0,05). У мазках з порожнини матки ріст мікроорганізмів відзначено у 50,0% жінок із хронічним ендометритом за рахунок збудників інфекцій, що передаються статевим шляхом (Chlamydiatra chomatis — 12,0%, Mycoplasma hominis — 14,0%, Ureaplasma urealyticum — 10,0%) та умовно-патогенної флори (Esherichia coli — 4,0%, Staphilococcus aureus — 6,0%, Streptococcus B — 2,0%, Lactobacyllus spp.— 2,0%). Висновки. За результатами гістероскопічного дослідження у пацієнток із безпліддям на фоні хронічного ендометриту найбільш характерними ознаками були гіперемія слизової (42,0%) та нерівномірне потовщення ендометрія (38,0%). — рассмотреть возможности современных методов диагностики у женщин с бесплодием на фоне хронического эндометрита — ультразвуковой, допплерографии и гистероскопии. Материал и методы. Ультразвуковое исследование органов малого таза с допплерографией сосудов матки осуществлялось на аппарате «Philips» с использованием абдоминального датчика частотой 5,0 МГц и влагалищного датчика частотой 6,0 МГц на 5–9‑й день менструального цикла. Гистероскопическое исследование проводилось с целью уточнения состояния полости матки и диагностики характера хронического эндометрита по стандартной методике с использованием гистероскопа фирмы «Storz» (Германия) и последующим гистологическим исследованием. Также проводились бактериологическое исследование на флору из полости матки. Для статистического анализа использовали программные пакеты Statisticafor Windows версии 8.0 (StatSoftinc., США) и Excel for Windows 2010 Нормальность распределения проверяли с помощью теста Колмогорова-Смирнова. Результаты. При бесплодии на фоне хронического эндометрита ультразвуковое исследование дает возможность выявить внутриматочные причины инфертильности (неравномерность эхоструктуры эндометрия — 68,0%, атрофию эндометрия — 54,0%, кистозные изменения субэндометриальной зоны — 64,0%) и сопутствующие состояния (расширение вен миометрия и параметрия, неоднородность структуры яичников, увеличение размеров яичников, наличие спаек в малом тазу). При допплерографии у больных с бесплодием и хроническим эндометритом установлено достоверное повышение сосудистого сопротивления, пульсового индекса, индекса резистентности и снижение скорости кровотока, р<0,05. В мазках из полости матки рост микроорганизмов отмечено у 50,0% женщин с хроническим эндометритом за счет возбудителей инфекций, передающихся половым путем (Chlamydia trachomatis — 12,0%, Mycoplasma hominis — 14,0%, Ureaplasma urealyticum — 10,0%) и условно-патогенной флоры (Esherichia coli — 4,0%, Staphilococcus aureus — 6,0%, Streptococcus B — 2,0%, Lactobacyllus spp.— 2,0%). Выводы. По результатам гистероскопического исследования наиболее характерными признаками при хроническом эндометрите были гиперемия слизистой (42,0%) и неравномерное утолщение эндометрия (38,0%). Opportunities of modern methods of diagnostics in women with infertility against the background of chronic endometritis — ultrasonography, dopplerography and hysteroscopy are considered in the research paper. Material and methods. Ultrasound examination of pelvic organs with dopplerography of the uterus vessels was performed using Philips equipment with a 5.0 MHz abdominal sensor and a 6.0 MHz vaginal sensor on days 5–9 of the menstrual cycle. Hysteroscopic examination was performed to clarify the condition of the uterine cavity and to diagnose the nature of chronic endometritis according to a standard method using the Storz hysteroscope (Germany) and subsequent histological examination. Bacteriological examination of flora of the uterus was also performed. Statisticafor Windows 8.0 software packages (StatSoftinc., USA) and ExcelforWindows 2010 were used for statistical analysis. Distribution normality was checked using the Kolmogorov-Smirnov test. Results. In cases of infertility against the background of chronic endometritis, ultrasound allows identifying intrauterine causes of infertility (uneven echostructure of endometrium — 68.0%, endometrial atrophy — 54.0%, cystic changes in the subendometrial zone — 64.0%) and concomitant conditions (expansion of myometrium and parametrial veins, inhomogeneity of ovarian structure, ovarian enlargement, pelvic adhesions). In dopplerography, patients with infertility and chronic endometritis showed a significant increase in vascular resistance, pulse index, resistance index, and decreased blood flow rate, p <0.05.In the analysis of smears from the uterine cavity the growth of microorganisms was observed in 50.0% of women with chronic endometritis due to sexually transmitted infectious agents (Chlamydiatrachomatis — 12.0%, Mycoplasmahominis — 14.0%, Ureaplasmaurealyticum — 10.0%) and opportunistic pathogenic microflora (Esherichiacoli — 4.0%, Staphilococcusaureus — 6.0%, Streptococcus B — 2.0%, Lactobacyllusspp.— 2.0%). Conclusions. According to the results of hysteroscopic examination in patients with infertility against the background of chronic endometritis, the most characteristic signs were mucous hyperemia (42.0%) and uneven thickening of the endometrium (38.0%).
Возможности современных методов диагностики у женщин с бесплодием при хроническом эндометрите
Opportunities of modern methods of diagnostics in women with infertility in case of chronic endometritis
Keywords: хронічний ендометрит; безпліддя; ультрасонографія; доплерографія; гістероскопія; мікробіологічне дослідження; хронический эндометрит; бесплодие; ультрасонография; допплерография; гистероскопия; микробиологическое исследование; chronic endometritis; infertility; ultrasonography; dopplerography; hysteroscopy; microbiological examination