Microscopic analysis of Valeriana stolonifera and Valeriana collina leaves - Kokitko, V. I.; Odyntsova, V. M.; Кокітко, Валерія Ігорівна; Одинцова, Віра Миколаївна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
The aim of the work is to conduct a comparative study of the diagnostic features within the morphological and anatomical structure of Valeriana stolonifera and Valeriana collina leaves. Materials and methods. Both raw and dried plant material of V. stolonifera and V. collina was used for microscopic studies. Temporary micropreparations were made using generally accepted methods. The anatomical features of the raw material were examined using Carl ZEISS “AxioStar Plus” and “Primo Star”. Results. The study identified key morphological and anatomical features of the species, which should be considered for the identification and standardization of promising medicinal plant materials and within the development of methods of analytical and regulatory documentation. Conclusions. The key microscopic differences in the leaves of the studied species lie in the structure of the adaxial and abaxial surfaces of the leaf blade. The upper epidermis consists of large elongate cells with wavy walls. The cells of the lower epidermis are smaller and have more sinuous walls compared to the upper epidermis cells. The degree of wall sinuosity varies between species – V. collina is characterized by more sinuous cells in both the upper and lower epidermis compared to V. stolonifera. The absence of stomata on the upper epidermis is a common feature for both species. Мета роботи – порівняльне дослідження діагностичних ознак у морфолого-анатомічній будові листків Valeriana stolonifera та Valeriana collina. Матеріали і методи. Для мікроскопічних досліджень використали свіжу та висушену рослинну сировину V. stolonifera та V. collina. Тимчасові мікропрепарати виготовляли за загальноприйнятими методиками. Ознаки анатомічної будови сировини вивчили за допомогою мікроскопів Carl ZEISS «AxioStar Plus» та «Primo Star». Результати. У результаті дослідження встановлено основні морфолого-анатомічні ознаки видів, які слід враховувати під час ідентифікації та стандартизації перспективної лікарської рослинної сировини та розроблення аналітично-нормативної документації. Висновки. Основні відмінні мікроскопічні ознаки листя досліджених видів – структура клітин адаксіальної та абаксіальної поверхні листової пластинки. Верхній епідерміс складається з великих видовжених клітин із хвилястими стінками. Клітини нижнього епідермісу є меншими за розміром та мають більш звивисті стінки порівняно з клітинами верхнього епідермісу. Ступінь звивистості стінок варіює залежно від виду: для V. collina притаманні більш звивисті клітини верхнього та нижнього епідермісу порівняно з V. stolonifera. Відсутність продихів на верхньому епідермісі є спільною ознакою для видів, що дослідили.
Мікроскопічний аналіз листя Valeriana stolonifera and Valeriana collina
Kokitko V. I. - ORCID ID: 0000-0001-9231-7627; Odyntsova V. M. - ORCID ID: 0000-0002-7883-8917.
Keywords: Valeriana officinalis; Valeriana stolonifera; Valeriana collina; leaf anatomy; microscopic analysis; анатомічна будова листя; мікроскопічний аналіз