Мінеральний склад трави портулаку городнього (Portulaca oleracea L.) та портулаку великоквіткового (Portulaca grandiflora Hook.) - Кініченко, Анна Олександрівна; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Мозуль, Валентина Іванівна; Kinichenko, A. O.; Trzhetsynskyi, Sergiy Dmytrovich; Mosul, Valentina Ivanivna (Національна медична академія післядипломної освіти імені П. Л Шупика, 2016)
Вступ. Портулак городній та портулак великоквітковий здавна використовуються в народній медицині, але їхній хімічний склад вивчено недостатньо. Тому виникає необхідність проведення комплексного фармакогностичного вивчення даних рослин. Мета. Провести вивчення якісного складу та кількісного вмісту мінеральних елементів портулаку городнього та портулаку великоквіткового. Матеріали та методи. Вивчення мінерального складу трави портулаку городнього та портулаку великоквіткового проводили методом рентгенофлуоресцентної спектрометрії. Результати. Було встановлено наявність та визначено кількісний вміст 13 мінеральних елементів в траві портулаку городнього та 12 мінеральних елементів в траві портулаку великоквіткового. Висновки. Отримані дані можуть бути використані при розробці нових фітозасобів на основі сировини портулаку городнього та портулаку великоквіткового. Introduction. Portulaca oleracea and Portulaca grandiflora have been used in folk medicine since ancient times, but theirs chemical composition has been insufficiently studied. Therefore, there is need to carry out the complex pharmacognostic study of these plants. Aim. To carry out the study of qualitative composition and quantitative content of mineral elements of Portulaca oleracea and Portulaca grandiflora. Materials and methods. The research of mineral composition in herbs of Portulaca oleracea and Portulaca grandiflora was carried out by x-ray and fluorescent spectrometry. Results. 13 mineral elements in herb of Portulaca oleracea and 12 mineral elements in herb of Portulaca grandiflora were identified and quantitatively determined. Conclusion. The obtained data can be used for the development of new phytoremedies on the basis of Portulaca oleracea and Portulaca grandiflora.
The mineral composition in herbs of Portulaca oleracea L. and Portulaca grandiflora Hook.
Keywords: мінеральний склад; портулак городній; портулак великоквітковий; mineral composition; Portulaca oleracea; Portulaca grandiflora