Ефективність дерматокосметичних засобів "Псоріатен"у терапії хронічних алергодерматозів: результати клінічного дослідження - Резніченко, Юрій Григорович; Резніченко, Наталія Юріївна; Гиря, Олена Максимівна; Онищенко, Н. Ю.; Веретельник, Ксенія Олександрівна; Петрашина, О. М.; Reznichenko, Yu. G.; Reznichenko, N. Yu.; Gurja, O. M.; Onishchenko, N. Yu.; Veretelnyk, K. O.; Petrashyna, O. M. (My University, 2024)
Мета роботи — визначити ефективність лікування хворих на хронічні алергодерматози завдяки застосуванню дерматокосметичних засобів (ДКЗ) «Псоріатен» у комплексній терапії на підставі оцінки вираженості клінічної симптоматики, вивчення мікробіоценозу шкіри, психологічного стану та якості життя пацієнтів. Матеріали та методи. До спостереження залучено 107 осіб, у тому числі 72 хворих на хронічні алергодерматози (38 — на атопічний дерматит і 34 — на справжню екзему), яких було рандомно розділено на дві групи: дослідну — 35 хворих, які протягом 6 міс отримували стандартне лікування та додатково лікарський засіб «Псоріатен» мазь і ДКЗ «Псоріатен», та групу порівняння — 37 хворих, яким упродовж 6 міс проводили тільки стандартне лікування. До контрольної групи було включено 35 здорових осіб. Усіх пацієнтів обстежено згідно з чинними стандартами. Застосовано біохімічні, мікробіологічні методи; оцінку вираженості хронічних алергодерматозів за індексом SCORAD; визначення рівня тривоги за шкалами HADS три- воги, тривоги Гамільтона; нейротизму — за шкалою Г. Ейзенка; депресії — за госпітальною шкалою депресії HADS, депресії Гамільтона; оцінку якості життя за допомогою Дерматологічного індексу якості життя (українська версія: Dermatology Life Quality Іndex — DLQI) і CQLS та інтегрального показника анкетування щодо самооцінки. Отримані результати оброблено статистично за допомогою стандартних комп’ютерних програм. Objective — to increase the effectiveness of the treatment of patients with chronic allergic dermatoses by using dermatocosmetic products Psoriaten in complex therapy based on the study of skin microbiocenosis, psychological state and quality of life of patients. Materials and methods. The monitoring involved 107 people, including 72 patients with chronic allergic dermatoses (38 with atopic dermatitis and 34 with true eczema), who were divided into 2 groups: the experimental group — 35 patients who used Psoriaten ointment and dermatocosmetic product Psoriaten along with standard therapy for 6 months; the comparison group — 37 patients who received only standard treatment for 6 months. The control group included 35 healthy people. All patients were examined according to existing standards. We used Biochemical and microbiological methods, evaluation of the expressiveness of chronic allergic dermatoses according to the SCORAD index, determination of the level of anxiety according to the HADS anxiety and Hamilton anxiety scales, neuroticism — according to the H. Eysenck scale, depression — according to the HADS depression hospital scale, Hamilton’s depression scale, assessment of quality of life using the Dermatology Life Quality Index (Ukrainian version of the Dermatology Life Quality Index — DLQI) and CQLS and the integral indicator of the self-assessment questionnaire. The obtained results were processed statistically using standard computer programs.
Effectiveness of dermatocosmetic products Psoriaten in the treatment of chronic allergic dermatoses: results of a clinical study
Keywords: хронічні алергодерматози; мікробіоценоз шкіри; психологічне тестування; якість життя; лікування; Псоріатен; chronic allergic dermatoses; skin microbiocenosis; psychological testing; quality of life; treatment; Psoriaten