Ґрунт під будинком - основне джерело радону в приміщенні - Костенецький, М. І.; Севальнєв, Анатолій Іванович; Куцак, Алла Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Радон є основним радіоактивним джерелом, що формує природну радіоактивність нижніх шарів атмосфери. Вміст радону в ґрунтовому повітрі відповідає характеру сукупності метеорологічних чинників. Всередині приміщень продукти розпаду радону накопичуються за рахунок виділення радону з ґрунту під будівлями. Радон является основным радиоактивным источником, который формирует естественную радиоактивность нижних слоев атмосферы. Концентрация радона в почвенном воздухе отвечает характеру совокупности метеорологических факторов. Внутри помещений продукты распада радона накапливаются за счет выделения радона из почвы под зданиями. A radon is a basic radio-active source which forms natural radio-activity of understrata of atmosphere. The concentration of radon in soil air answers to character of aggregate of meteorological factors. In apartments the products of disintegration of radon accumulate due to the release of radon from soil under buildings.
Keywords: радіоактивність ґрунту; радон у приміщенні; радиоактивность почвы; радон в помещении; radio-activity of soil; radon in the premises