Конкуренція як фактор розвитку освітнього простору - Сидоренко, Олександр Михайлович; Мельничук, А. (Запоріжжя : ЗДІА, 2016)
На початку ХХІ століття у світі значно посилилась конкуренція в освітньому просторі. Це трапилось також і завдяки підвищенню мобільності студентів та викладачів, уніфікації навчальних програм за зразком Болонської декларації, збільшенню кількості міжнародних стипендіальних програм. Тому, університетам сучасної України необхідно підвищувати рівень освітніх послуг та наукових досліджень, наближаючись до європейських стандартів навчання. Саме цьому присвячений прийнятий новий закон ―Про вищу освіту‖, який затверджує низку інноваційних положень: автономію вищих навчальних закладів, право самостійного вибору 25% дисциплін або курсів, кредитно-модульну систему, скорочення лекційних годин на користь самостійної роботи студентів та інш. [1].