Фармакогностичне дослідження астранції великої (Astrantia major L.) - Коляджин, Т. І.; Koliadzyn, T. I. (Запорізький державний медичний університет, Івано-Франківський національний медичний університет, 2020)
За останні роки суттєво збільшилась кількість досліджень, пов’язаних з вивченням лікарської рослинної сировини і дослідженням фармакологічних властивостей рослин. У рослиннiй сировинi мiстяться рiзноманiтнi за хiмiчним складом речовини, як загальнi, так i специфiчнi, для рослин. Лiкувальну дiю рослинних препаратів забезпечує комплекс бiологiчно активних речовин, який впливає на всi ланки патогенетичного механiзму захворювання. Активнi компоненти рослин за своєю природою більш спорiдненi органiзму людини, нiж синтетичнi, мають високу бiодоступнiсть, при раціонально пiдiбраному складi мiнiмальнi побiчнi ефекти. Вони містяться в рослинах у легкозасвоюваних для людського організму комплексах і біологічно доступних концентраціях, а тому мають високу фізіологічну активність. Рослини є одним із джерел одержання лікарських препаратів, тому збільшується необхідність раціонального використання ресурсів рослинного світу. Пошук вітчизняних перспективних рослинних джерел з достатньою сировинною базою, розробка та створення на їх основі лікарських засобів є першочерговим завданням сучасної фармацевтичної науки України. Підвищений попит на лікарські засоби природного походження веде до пошуку нових рослин з певним спектром фармакологічної дії, а також до оптимізації використання і поглибленого вивчення сировини, що традиційно використовується в народній та офіцинальній медицині. Одним із шляхів вирішення цієї багатогранної проблеми є системне використання рослинної сировини. Однією з перспективних рослин є астранція велика родини Селерові, яка використовується у народній та офіцинальній медицині як кровозупинний, сечогінний та потогінний засіб, для зняття набряків різного походження, при жовтяниці у новонароджених, ревматичних болях у суглобах. Дисертаційна робота присвячена ресурсо-біологічним дослідженням астранції великої, виділенню комплексів біологічно активних речовин з трави та дослідженню їх фармакологічної активності. У траві астранції великої визначено кількісний вміст: суми поліфенолів (від 3,47 % до 7,65 %); суми флавоноїдів (від 3,67 % до 5,36 %); окиснюваних фенолів (від 4,18 % до 6,92 %); аскорбінової кислоти (від 0,154 % до 0,173 %); вільних органічних кислот (від 1,09 % до 2,91 %); суми гідроксикоричних кислот (від 1,6 % до 6,41 %) в залежності від виду сировини, місця зростання і фази вегетації. Вперше методом високоефективної рідинної хроматографії ідентифіковано та кількісно визначено гідроксикоричні кислоти астранції великої трави. Домінуючими гідроксикоричними кислотами трави астранції великої є хлорогенова (1,02 %), розмаринова (0,24 %), кавова (0,11 %) та ферулова кислоти (0,055 %). Кількісно визначено вміст фракцій полісахаридів в астранції великої трави. Вміст водорозчинних полісахаридів становить 2,71 %, пектинових речовин – 1,59 %, геміцелюлози А – 3,31 %, геміцелюлози Б – 5,31 %. Вперше ідентифіковано та визначено вміст амінокислот Аналіз результатів свідчить, що астранції великої трава вміщує 17 амінокислот, вміст яких становить 31,23 мг/100 г. Серед виявлених амінокислот 7 незамінних: треонін, валін, метіонін, ізолейцин, лейцин, фенілаланін і лізин. Домінуючими амінокислотами для астранції великої трави є аспарагінова кислота (13,08 мг/100 г), гліцин (12,75 мг/100 г), аргінін (10,25 мг/100 г), аланін (9,15 мг/100 г), серин (7,95 мг/100 г). Загальна сума незамінних та замінних амінокислот у астранції великої траві становить 102,94 мг/100 г. Вперше розділено на компоненти та кількісно визначено флавоноїди методом високоефективної рідинної хроматографії. Ідентифіковано та встановлено кількісний вміст гіперозиду (0,0045 %), рутину (0,18 %), лютеоліну (0,006 %), кверцетину (0,12 %), апігеніну (0,066 %) та ізокверцитрину (0,026 %). Вперше визначено параметри екстракції БАР з трави астранції великої. Екстракти є нетоксичними та проявляють антимікробну, протизапальну, кровозупинну та ранозагоювальну активність. Розроблено проєкт МКЯ «Астранції трави екстракт сухий». The number of researches related to the study of medicinal plant material and pharmacological properties of plants has significantly increased recently. The plant raw material has various chemical substances, both general and specific, for plants. The complex of biologically active substances, which affects the whole pathogenetic mechanism of disease, provides the therapeutic action of herbal remedies. The active components of plants by their nature are more related to the human organism than synthetic ones; they have high bioavailability and minimal side effects with a rationally selected composition. They are found in plants, complexes which are easily digestible for the human body and biologically available concentrations, and therefore they have high physiological activity. Plants are one of the sources for obtaining medicines, due to which the need for rational use of plant resources is increasing. The search for domestic advanced plant sources with a sufficient raw material base, the development and creation of medicines on their basis is a priority task of modern pharmaceutical science in Ukraine. The increased demand for medicines of natural origin leads to the search for new plants with a certain spectrum of pharmacological action, as well as to the optimization of using and to the in-depth study of raw materials, which is traditionally used in folk and official medicine. The systematic use of plant material is one of the solutions to this multifaceted problem. Astrantia major L. of Celery family is one of the promising plants, which is used in folk and official medicine as a haemostatic, diuretic and diaphoretic agent, for removing edemas of various origins, with jaundice in new-borns, and rheumatic joint pains. The dissertation is devoted to the resource and biological research of Astrantia major L., the selection of BAS complexes from the herb and the study of their pharmacological activity. The quantitative content is determined in Astrantia major L. herb: the sum of polyphenols (from 3.47 % to 7.65 %); the sum of flavonoids (from 3.67 % to 5.36 %); oxidized polyphenols (from 4,18 % to 6,92 %); ascorbic acid (from 0,154 % to 0,173 %); free organic acids (from 1.09 % to 2.91 %); the sum of hydroxycinnamic acids (from 1.60 % to 6.41 %), depending on the type of raw material, the place of growth and the phase of vegetation. For the first time, hydroxycinnamic acids of Astrantia major L. herb are identified and quantified by the method of high performance liquid chromatography. Chlorogenic (1.02 %), rosemary (0.24 %), coffee (0.11 %) and ferulic acids (0.055 %) are dominant hydroxycinnamic acids of Astrantia major L. herb. The content of the polysaccharide fractions in Astrantia major L. herb is quantified. The content of water-soluble polysaccharides is 2.71 %, pectic substances – 1.59 %, hemicellulose A – 3.31 %, hemicellulose B – 5.31 %. For the first time, the amino acid content is identified and determined. Analysis of the results shows that Astrantia major L. herb contains 17 amino acids, the content of which is 31.23 mg/100 g. Seven amino acids are irreplaceable among the detected ones: threonine, valine, methionine, isoleucine, leucine, phenylalanine and lysine. The dominant amino acids for Astrantia major L. herb are aspartic acid (13.0 mg/100 g), glycine (12.75 mg/100 g), arginine (10.25 mg/ 100 g), alanine (9.15 mg/100 g), serine (7.95 mg/100 g). The total amount of irreplaceable and substitute amino acids in Astrantia major L. herb is 102.94 mg/ 100 g. For the first time, flavonoids are separated into the components and quantified by the method of high performance liquid chromatography. The quantitative content of hyperoside (0.0045 %), rutin (0.18 %), luteolin (0.006 %), quercetin (0.12 %), apigenin (0.066 %) and isoquercetin (0.026 %) is identified and determined. For the first time, the parameters of BAS extraction from Astrantia major L. herb are determined. Extracts are non-toxic and show antimicrobial, antiinflammatory, haemostatic and wound healing activities. The MQC project “Extract Dry of Astrantia Herb” is developed.
Pharmacognostic research of Astrantia major L.
Keywords: астранції великої трава; біологічно активні речовини; хромато-мас-спектрометрія; МКЯ; високоефективна рідинна хроматографія; кровозупинна дія; Astrantia major L. herb; biologically active substances (BAS); chromatography-mass spectrometry; methods of quality control (MQC); highperformance liquid chromatography; haemostatic effect