Патоконативные коммуникативные стереотипы интернет-зависимости у участников анонимных интернет-сообществ - Чугунов, В. В.; Городокин, А. Д.; Щербина, В. Л.; Скрипник, А. С.; Чугунов, Вадим Віталійович; Городокін, Антон Дмитрович; Chugunov, V. V.; Horodokin, A. D.; Shcherbina, V. L.; Skripnik, A. S. (Психіатрія, неврологія та медична психологія, 2016)
С целью сравнительного анализа и формирования типологии патологических интернет-специфических коммуникативных паттернов у лиц с персонологически-детерминированными формами интернет-зависимости и участников анонимных интернет-сообществ было обследовано 80 респондентов, страдающих интернет-зависимостью (согласно результатам опросника Internet-UDIT), среди которых 40 членов анонимного интернет-сообщества, идентифицирующих себя как «хикикомори» (NEET) и декларирующих социальную аутоизоляцию. Выявлены патоконативные коммуникативные стереотипы (формально-коммуникативный, компульсивный, аутистический, утилитарно-коммуникативный, альтернативно-мотивационный, креативно-нарцисcический, рекреационный), а также даны их денотации и ракурсные характеристики. З метою порівняльного аналізу і формування типології патологічних інтернет-специфічних комунікативних патернів у осіб з персонологічно-детермінованими формами інтернет-залежності та учасників анонімних інтернет-спільнот було об- стежено 80 респондентів, що страждають на інтернет-залежність згідно з результатами опитувальника Internet-UDIT, серед яких 40 членів анонімної інтернет-спільноти, які ідентифікують себе як «хікікоморі» (NEET), що декларують соціальну аутоізоляцію. Виявлено патоконативні комунікативні стереотипи (формально-комунікативний, компульсивний, аутистичний, утилітарно-комунікативний, альтернативно-мотиваційний, креативно-нарцисичний, рекреаційний) і подано їх денотації та ракурсні характеристики. In order to perform comparative analysis and to develop typology of pathological internetspecific patterns of communication in individuals with personologic-determined forms of internetaddiction and the participants of anonymous online communities, 80 respondents suffering from Internetaddiction according to the results of questionnaire Internet-UDIT were surveyed, among them 40 members of anonymous internet community, identifying themselves as Hikikomory (NEET), which declare social autoisolation. Such pathoconative communicative stereotypes were revealed: formally-communicative, compulsive, autistic, utilitary-communicative, alternatively-motivational, creatively-narcissistic and recreational, their specific characteristics and denotation were described.
Патоконативні комунікативні стереотипи інтернет-залежності в учасників анонімних інтернет-спільнот
Patрoсonative communication steretypes of internet addiction in members of anonymous online communities
Keywords: интернет-зависимость; хикикомори; патоконативные коммуникативные стереотипы.; NEET; інтернет-залежність; хікікоморі; патоконативні комунікативні стереотипи; Internet addiction; Hikikomori; pathoconative communicative stereotypes