Клініко-морфологічні зіставлення у хворих на мезангіокапілярний гломерулонефрит І типу та дифузний вовчаковий гломерулонефрит - Хмара, О. В.; Дядик, О. О.; Ярова, Н. Ф.; Лях, Ю. Є.; Гур’янов, В. Г.; Хмара, Е. В.; Дядык, Е. А.; Яровая, Н. Ф.; Лях, Ю. Е.; Гурьянов, В. Г.; Khmara, О. V.; Dyadyk, О. О.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Протягом порівняльного аналізу клінічних даних (рівні гематурії, протеїнурії, креатиніну та сечовини крові, систолічний і діастолічний артеріальний тиск) у хворих на мезангіокапілярний гломерулонефрит І типу і дифузний вовчаковий гломерулонефрит визначили статистично значущі відмінності між рівнями діастолічного артеріального тиску, креатиніну, котрі були вищими у хворих на мезангіокапілярний гломерулонефрит І типу, та між рівнями гематурії, що були вищими у пацієнтів із дифузним вовчаковим гломерулонефритом. Встановили клініко-морфологічні кореляційні зв’язки при дифузному вовчаковому гломерулонефриті та мезангіокапілярному гломерулонефриті І типу. У хворих на дифузний вовчаковий гломерулонефрит виявили кореляційний зв’язок між рівнями креатиніну крові та наявністю субепітеліально розташованих депозитів IgG у клубочках, субепітеліальних депозитів IgА у стромі, між рівнями сечовини крові та наявністю «пінистих» клітин, депозитів IgG у стромі, наявністю субендотеліальних депозитів IgG у клубочках, із субатрофією епітелію канальців і субендотеліальними депозитами IgА у клубочках, із наявністю депозитів IgM у вогнищах некрозів у клубочках. У хворих на мезангіокапілярний гломерулонефрит виявили кореляційний зв’язок між рівнями креатиніну крові та наявністю білкових мас і циліндрів у просвіті канальців, клітинною інфільтрацією у стромі та її ступенем, між рівнями сечовини крові та наявністю клітинних півмісяців, із наявністю депозитів IgG і депозитів IgМ у стромі, субендотеліальних депозитів IgМ у клубочках. При сравнительном анализе клинических данных (уровни гематурии, протеинурии, креатинина и мочевины крови, систолическое и диастолическое артериальное давление) у больных с мезангиокапиллярным гломерулонефритом І типа и диффузным волчаночным гломерулонефритом определили статистически значимые отличия между уровнями диастолического артериального давления, креатинина, которые были выше у пациентов с мезангиокапиллярным гломерулонефритом І типа, и между уровнями гематурии, которые были выше у пациентов с диффузным волчаночным гломерулонефритом. Обнаружили клинико-морфологические корреляционные связи при этих патологиях. У пациентов с диффузным волчаночным гломерулонефритом определили корреляционную связь между уровнями креатина крови и наличие субэпителиально расположенных IgG в клубочках, субэпителиальные депозиты IgА в строме, между уровнями мочевины крови и наличием «пенистых» клеток, депозитов IgG в строме, наличие субэндотелиальных депозитов IgG клубочках, с субатрофией эпителия канальцев и с субэндотелиальными депозитами IgА клубочках, с наличием депозитов IgM в очагах некрозов в клубочках. У пациентов с мезангиокапиллярным гломерулонефритом имела место корреляционная связь между уровнями креатинина крови и наличие белковых масс и цилиндров в просвете канальцев, клеточной инфильтрацией в строме и ее степенью выраженности, между уровнями мочевины крови и наличием клеточных полулуний, с наличием депозитов IgG и депозитов IgМ в строме, субэндотелиальных депозитов IgМ в клубочках. During our study 39 bioptates of patients with DLGN and 43 biopsies of patients with MCGN type I were analyzed. Statistically signifi cant differences were identifi ed among the patients with MCGN type I and DLGN between the following clinical data: level of hematuria, proteinuria, creatinine, urea, systolic and diastolic blood pressure. Among the patients with MCGN type I the level of diastolic blood pressure and creatinine were higher; whereas the severity of hematuria was higher among the patients with DLGN. In addition, clinic-morphological correlations were identifi ed in the course of these diseases. Correlation between morphological changes and urea and creatinine level was identifi ed among the most important ones. For the patients with DLGN correlation between creatinine level in blood and presence of subepithelially located IgG deposits in glomeruli, as well as subepithelially located IgA deposits in stroma was identifi ed; between urea level in blood and presence of «foam» cells, IgG deposits in stroma, presence of subendothelial IgG deposits in glomeruli, subatrophy of tubular epithelium and subendothelial IgA deposits in glomeruli, presence of IgM deposits at the necrotic sites of glomeruli. Among the patients with MCGN correlation between the level of creatinine and the presence of protein masses, presence and level of cell infi ltration in stroma, levels of urea in blood and cellular crescents, presence of IgG and IgM in stroma, subendothelial deposits of IgM in glomeruli was identifi ed.
Клинико-морфологические сопоставления у больных с мезангиокапиллярным гломерулонефритом І типа и диффузным волчаночным гломерулонефритом
Clinico-morphological comparison of the mesangiocapillary glomerulonephritis type I and diffuse lupus glomerulonephritis
Keywords: мезангіокапілярний гломерулонефрит І типу; дифузний вовчаковий гломерулонефрит; кореляційний аналіз; мезангиокапиллярный гломерулонефрит І типа; диффузный волчаночный гломерулонефрит; корреляционный анализ; mesangiocapillary glomerulonephritis type I; diffuse lupus glomerulonephritis; correlation analysis