Удосконалення технологій періопераційної профілактики делірію у пацієнтів похилого віку - Демитер, Інна Миколаївна; Demiter, I. M. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Щорічно у Європі проводять близько 80 мільйонів хірургічних втручань, а згідно даних Національного центру статистики Німеччини, приблизно третину з них виконують у пацієнтів старше 65 років. Післяопераційний делірій (ПОД) найбільш часте ускладнення пацієнтів похилого віку, що призводить до збільшення госпітальної летальності, тривалості перебування у ВІТ, стійких когнітивних порушень після виписки зі стаціонару та втрати соціальної функції. Інцидентність ПОД неоднорідна, та варіює від 3,6 % після амбулаторних втручань до 53,3 % після втручань з приводу перелому стегна. Мало вивченими залишаються інцидентність та прогнозування делір ію в абдомінальній хірургії. Потребують подальшого удосконалення методи профілактики ПОД у пацієнтів похилого віку. Дисертаційна робота присвячена покращенню результатів лікування хворих похилого віку шляхом періопераційного використання методів попередження делірію. Для досягнення мети використані загальноприйняті методи клінічного й лабораторного обстеження, бальні шкали, статистичні методи. About 80 million surgeries are performed in Europe each year, and according to the German National Statistics Center, about a third of them are performed on patients over 65 years of age. Postoperative delirium (POD) is the most common complication of elderly patients, leading to increased hospital mortality, length of stay in the ICU, persistent cognitive impairment after discharge from the hospital and loss of social function. The incidence of POD is heterogeneous, ranging from 3,6 % after outpatient interventions to 53,3 % after hip fractures. The incidence and prognosis of delirium in abdominal surgery remain poorly understood. Methods of prevention of POD in elderly patients need further improvement. The dissertation work is devoted to improving the results of treatment of elderly patients by perioperative use of methods to prevent delirium. To achieve this goal, the generally accepted methods of clinical and laboratory examination, score scales, statistical methods are used. The prospective cohort study sequentially included, in three stages, 135 elderly patients who underwent surgery on the abdominal organs. In the first stage, the study included 30 patients who underwent routine surgery (comparison group), in the second stage - 45 patients who underwent emergency surgery (control group) and the third stage included 60 urgent patients with a high risk of delirium (research group).
Improvement of technologies of perioperative prevention of delirium in elderly patients
Keywords: післяопераційний делірій; пацієнти похилого віку; абдомінальна хірургія; postoperative delirium; elderly patients; abdominal surgery