Особливості метаболізму заліза у щурів з пригніченим еритропоезом після введення сироватки крові еритропоетинстимульованих тварин - Бурега, Ігор Юрійович; Бурега, И. Ю.; Burega, I. Yu. (ВДНЗУ "УМСА", 2016)
Метою роботи було встановити та вивчити особливості метаболізму заліза у щурів з пригніченим еритропоезом після введення сироваткі крові еритропоетинстимульованих тварин. Введення щурам 80% еритроцитарної маси сприяє пригніченню еритропоезу, що призводить до зниження потреби червоного кісткового мозку в залізі і, як наслідок, до гальмування механізму транспорту заліза. Відомо, що неідентифікований сигнал передає стан кістковомозкового еритропоезу в кишку. Цей процес відбувається, навіть коли є системне перевантаження залізом. На підставі цих даних, тваринам, з пригніченим еритропоезом була введена сироватка крові, відібрана на 3-ю добу у щурів після попередньої стимуляції еритропоезу, яка не містить еритропоетину. Введення сироватки крові еритропоетинстимульованих тварин щурам з експериментально змодельованою поліцитемією на 5-ту добу експерименту на фоні максимального пригнічення еритропоезу призвело до підвищення активності механізмів транспорту заліза, на що вказує вірогідний приріст загальної залізозв’язуючої здатності сироватки крові, ненасиченої залізозв’язуючої здатності сироватки крові та збільшується відсоток насичення трансферину. Отримані результати дозволяють розширити сучасне уявлення про системне регулювання заліза в організмі, а також припустити наявність проміжного гуморального регулятора, що впливає на механізм транспорту заліза в організмі. Целью работы было установить и изучить особенности метаболизма железа у крыс с подавленным эритропоэзом после введения сыворотки крови эритропоэтинстимулированных животных. Введение крысам 80% эритроцитарной массы способствует угнетению эритропоэза, что приводит к снижению потребности красного костного мозга в железе и, как следствие, к торможению механизмов транспорта железа. Известно, что неидентифицированный сигнал передает состояние костномозгового эритропоэза в кишечник. Этот процесс происходит, даже когда есть системные перегрузки железом. На основании этих данных, животным, с подавленным эритропоэзом была введена сыворотка крови, отобранная на третий день у крыс после предварительной стимуляции эритропоэза, которая не содержит эритропоэтин. Введение сыворотки крови еритропоетинстимулированных животных крысам с экспериментально смоделированной полицитемией на 5-е сутки эксперимента на фоне максимального подавления эритропоэза привело к повышению активности механизмов транспорта железа, на что указывает достоверный прирост общей железосвязывающей способности сыворотки крови, ненасыщенной железосвязывающей способности сыворотки крови и увеличивается процент насыщения трансферрина. Полученные результаты позволяют расширить современное представление о системном регулирования железа в организме, а также предположить наличие промежуточного гуморального регулятора, который влияет на механизм транспорта железа в организме. Indication for transfusion therapy is maintaining of normal oxygen-transport function of blood due to anemias of the various origins. For the correction of anemic syndrome apply the different transfusion environments: stored blood, packed red blood cells and erythrocyte suspension depleted of leukocytes and platelets, washed and thawed erythrocytes, filtered from the leucocytes erythrocyte-containing environments, the phenotype of the packed red blood cells. Transfusion of blood components is a potentially dangerous method of the correction and replacement of its deficiency in the recipient. Complications after transfusion, previously merged in term the “transfusion reactions” may be due to a variety of reasons and occur at different times after transfusion. One of them is erythropoiesis oppression. The research was aimed to determine and study the features of iron metabolism in rats with the erythropoiesis oppression after administration of blood serum of erythropoietin-stimulated animals.
Особенности метаболизма железа у крыс с подавленным эритропоэзом после введения сыворотки крови эритропоэтинстимулированных животных
Features of iron metabolism in rats with the erythropoiesis oppression after administration of blood serum of erythropoietin-stimulated animals
Keywords: поліцитемія; ерітропоез; кров; залізо; щури; полицитэмия; эритропоэз; железо; кровь; крысы; polycythemia; erythropoiesis; blood; iron; rats