Хірургічна стабілізація каркасу грудної клітки: досвід та перспективи - Перцов, Володимир Іванович; Тєлушко, Ярослав Володимирович; Барчук, А. І.; Бондар, А. В.; Гузь, С. Г.; Науменко, Віктор Миколайович; Савченко, Сергій Ігорович; Троян, Г. С.; Якушева, Н. С.; Pertsov, V. I.; Tielushko, Y. V.; Barchuk, A. I.; et al. (My University, 2019)
У статті проаналізовано досвід багаторічного використання металоостеосинтезу ребер за допомогою спиць та пластин для хірургічної стабілізації каркасу грудної клітки при травмі. Встановлено, що використання методу має ознаки комплексного підходу; основний термін застосування – відстрочений (89,1% випадків); використання даного методу дає змогу досягти добрих безпосередніх результатів у 91,9% випадків; частка післяопераційних ускладнень становить 6,8%. Стабілізація переломів ребер є абсолютно необхідною процедурою під час надання допомоги постраждалим з переломами ребер і груднини. Вибір методу хірургічної стабілізації залежить від стану хворого, досвіду клініки та/або хірурга, джерела фінансування. The article gives an overview of the long-term use of osteosynthesis of ribs by wires and plates for the surgical stabilization of the chest wall during injury. It has been established that the use of this method has the features of a complex approach; the main term of application is delayed (89.1% of cases); It is possible to achieve good direct results in 91.9%; the level of postoperative complications is 6.8%. Stabilization of rib fractures is an absolutely necessary procedure for rendering assistance to victims of fractures of the ribs and sternum. The choice of the method of surgical stabilization depends on the patient’s condition, the experience of the clinic and/or surgeon, the source of funding. В статье проанализирован опыт многолетнего использования металлоостеосинтеза ребер при помощи спиц и пластин для хирургической стабилизации каркаса грудной клетки при травме. Установлено, что использование метода имеет признаки комплексного подхода; основной срок применения – отсроченный (89,1% случаев); использование данного метода позволяет достичь хороших непосредственных результатов в 91,9% случаев; уровень послеоперационных осложнений составляет 6,8%. Стабилизация переломов ребер – абсолютно необходимая процедура при оказании помощи пострадавшим с переломами ребер и грудины. Выбор метода хирургической стабилизации зависит от состояния больного, опыта клиники и/или хирурга, источника финансирования.
Surgical stabilization of the chest: experience and perspectives
Хирургическая стабилизация каркаса грудной клетки: опыт и перспективы
Keywords: закрита травма грудей; переломи ребер; хірургічне лікування; blunt chest trauma; rib fractures; surgical treatment; закрытая травма груди; переломы ребер; хирургическое лечение