Особливості варіабельності серцевого ритму у дітей з кардитами на фоні цитомегаловірусної інфекції - Борисенко, Т. В.; Borysenko, T. V. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Показано, що у дітей, хворих на кардит на фоні цитомегаловірусної інфекції, мало місце порушення вегетативної регуляції увигляді напруження функціонування симпатичної ланки вегетативної нервової системи, що проявлялось зниженням активності парасимпатичних і надсегментарних впливів, та відносного підвищення активності вазомоторного центру. Зниження гуморально-метаболічних впливів у дітей, хворих на кардит на фоні цитомегаловірусної інфекції, відбувалось разом з виснаженням функціонування вегетативної нервової системи. Показано, что у детей с кардитом на фоне цитомегаловирусной инфекции имеет место нарушение вегетативной регуляции в виде напряжения функционирования симпатического звена вегетативной нервной системы, что проявлялось снижением активности парасимпатичных и надсегментарных влияний и относительного повышения активности вазомоторного центра.Снижение гуморально-метаболических влияний у детей с кардитом на фоне цитомегаловирусной инфекции происходило на фоне истощения функционирования вегетативной нервной системы. We showed that in children with carditis against the background of CMV infection a violation of autonomic regulation in the form of tension of functioning of sympathetic autonomic nervous system, manifested by decreased activity of the parasympathetic and suprasegmental infl uences, and the relative increase of activity of the vasomotor center was registered. Reduced humoral-metabolic effects in children with carditis against the background of CMV infection has been accompanied by depletion of autonomic nervous system activity.
Особенности вариабельности сердечного ритма у детей с кардитами на фоне цитомегаловирусной инфекции
The features of heart rate variability in children with carditis against the background of CMV infection
Keywords: діти; кардит; серцевий ритм; вегетативна нервова система; дети; кардит; сердечный ритм; вегетативная нервная система; children; carditis; heart rate; autonomic nervous system