Морфологічні передумови порушення кардіореспіраторних функцій у хворих з півкульовими інсультами - Тертишний, Сергій Ігорович; Tertyshniy, S. I. (Запорізький державний медичний університет, 2010)
На матеріалі 70 спостережень хворих, померлих від півкульового інсульту, вивчено морфологічні зміни в стовбурі мозку, які лежать в основі порушення кардіо-респіраторних функцій. Виявлено, що в ранні терміни півкульових інсультів (1–2 доби) в ядрах кардіореспіраторного центру переважають мікроциркуляторні розлади з селективною загибеллю нейронів шляхом каріоцитолізису, коагуляційного некрозу, а в подальшому й апоптозу, що проявляється зниженням кількості нейронів і щільності їх розташування. Максимальна кількість незворотно змінених нейронів реєструється на 3 і 6 добу від початку мозкового інсульту; при цьому зниження функціонуючих нейронів, з урахуванням клітинного «випадіння», в ці терміни перевищує 1/3, що є ознакою тяжкого ушкодження ядер КРЦ і становить морфологічну основу недостатності функціональної системи забезпечення кардіореспіраторних функцій. have died from hemisphere strokes. It was established that in early peroid of hemisphere strokes (1-2 days) in nuclei of cardiorespiratory center disoders of microcirculation with selective neurons’death predominated. Neurons die from kariocytolysis, coagulative necrosis, and futher apoptosis. Changes of neurons amount, density, localisation made it evident. Maximum of irreversibly changed neurons was registered on 3rd and 6th days from the beginning of brain stroke. Decrease of functional neurons, including cellular «falling-out», was higher then 1/3 in that period.That was the sign of severe damage of cardiorespiratory center’s nuclei and formed morphological base for insuffi ciency of cardirespiratory functions support.
Morphological preconditions for disoders of cardiorespiratory functions in patients with hemisphere strokes
Keywords: півкульові інсульти; стовбур мозку; ядра кардіореспіраторного центру; hemisphere strokes; brain stem; nuclei of cardiorespiratory center