Chromatography-mass spectrometric study of Arceuthobium oxicedri raw material - Panasenko, O. I.; Odyntsova, V. M.; Denysenko, O. M.; Mozul, V. I.; Holovkin, V. V.; Панасенко, Олександр Іванович; Одинцова, Віра Миколаївна; Денисенко, Ольга Миколаївна; Мозуль, Валентина Іванівна; Головкін, Володимир В'ячеславович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Arceuthobium oxycedri, M. Bieb., commonly known as dwarf mistletoe, is widespread in the Mediterranean region, parasitizing the branches of Juniperus oxycedrus as a host plant. Compared to white mistletoe, it is more aggressive. It exhibits antibacterial, antifungal, phytotoxic, cytotoxic, and insecticidal activities. Aim. The study aimed to investigate the qualitative and quantitative composition of biologically active substances and the biological activity of the methanol extract of juniper dwarf mistletoe (Arceuthobium oxicedri, M. Bieb.) as a potential source of medicinal substances. Materials and methods. The object of the study was the shoots and branches of juniper dwarf mistletoe collected during the fruiting phase. The qualitative and quantitative determination of components was carried out at the Department of Toxicological and Inorganic Chemistry, Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University. Results. Chromatography-mass spectrometric analysis of juniper dwarf mistletoe identified 34 components, the main ones being γ-curcumin (20.405 %), cedrol (17.619 %), epimanoyl oxide (5.142 %), and humulene (3.893 %). Conclusions. The data obtained indicate the significant value of juniper dwarf mistletoe as a source of biologically active compounds, providing a basis for further study to develop promising medicinal substances. Arceuthobium oxycedri, M. Bieb., або омела карликова поширена в Середземноморському регіоні і живе на гілках Juniperus oxycedrus – рослині-господарі. Омела карликова є більш агресивною порівняно з омелою білою. Характеризується антибактеріальною, протигрибковою, фітотоксичною, цитотоксичною та інсектицидною діями. Мета роботи – дослідження якісного та кількісного складу біологічно активних речовин і біологічної активності метанольного екстракту арцеутобіума ялівцевого (Arceuthobium oxicedri, M. Bieb.) як потенційного джерела лікарських засобів. Матеріали і методи. Об’єкт дослідження – омели карликової пагони та гілки, зібрані у фазу плодоношення. Дослідження якісного складу та кількісне визначення компонентів здійснили на кафедрі токсикологічної та неорганічної хімії Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. Результати. У результаті хромато-мас-спектрометричного дослідження арцеутобіума ялівцевого ідентифіковано 34 компоненти, основні з них – γ-куркумін (20,405 %), кедрол (17,619 %), епіманоїлоксид (5,142 %), гумулен (3,893 %). Висновки. Результати дослідження дали підстави зробити висновок, що арцеутобіум ялівцевий має особливу цінність як джерело біологічно активних сполук, а отже доцільно продовжити його вивчення для розроблення перспективних лікарських засобів.
Хромато-мас-спектрометричне дослідження сировини Arceuthobium oxicedri
Keywords: juniper dwarf mistletoe; gas chromatography-mass spectrometry; plant extract; qualitative composition; quantitative composition; арцеутобіум ялівцевий; хромато-мас-спектрометричне дослідження; рослинний екстракт; якісний склад; кількісний склад