Методи дозування фізичного навантаження в осіб з артеріальною гіпертензією під час занять кінезотерапією - Михалюк, Євген Леонідович; Коробейников, В.; Mykhalyuk, Ye. L.; Korobeynikov, V. (My University, 2018)
Актуальність. З огляду на важливу роль фізичної активності в первинній та вторинній серцево-судинній профілактиці, а також те, що сучасні засоби дають змогу точно дозувати як «зовнішнє», так і «внутрішнє» навантаження, пошук і вдосконалення методик дозування фізичного навантаження в осіб з артеріальною гіпертензією під час занять кінезотерапією постає актуальним завданням. Завдання дослідження – визначити достовірні методи оцінки вихідного фізичного та функціонального стану, достовірні методи оцінки об’єму й інтенсивності навантаження, установити критерії дозування зовнішнього навантаження та дозування внутрішнього навантаження під час занять кінезотерапією в осіб з артеріальною гіпертензією. Результати роботи. Особам з артеріальною гіпертензією доцільно проводити моніторинг фізичного й функціонального стану на початковому та поточних етапах контролю з допомогою достовірних методик (ергометрична проба під супроводом ехокардіографії, діагностика варіабельності ритму серця, нейрокогнітивне тестування й ін.). Дозування має ґрунтуватися як на «зовнішній», так і на «внутрішній» стороні навантаження. Для індивідуалізації програми кінезотерапії потрібно використовувати пульсометрію. Висновки. Для ефективного відновного процесу фізичної реабілітації осіб з артеріальною гіпертензією доцільно визначати їх фізичний і функціональний стан, який і буде критерієм дозування фізичного навантаження. Індивідуалізацію програм кінезотерапії потрібно проводити з допомогою методу пульсометрії. Considering the important role of physical activity in primary and secondary cardiovascular prophylaxis, as well as taking into account that modern means allow to precisely dose both «external» and «internal» loads, search and improve methods of its dosing for persons with arterial hypertension in the classroom kinesitherapy is an urgent task. The objective of the study was to determine the methods of load dosing in individuals with arterial hypertension during kinesitherapy sessions based on the analysis of scientific literature. To this end, the following tasks were set: to determine reliable methods for assessing the initial physical and functional state, to determine reliable methods for estimating the volume and intensity of the load, to establish criteria for dosing the «external» load and to establish criteria for dosing the «internal» load during kinesitherapy sessions in people with arterial hypertension. Results of the Work. Persons with arterial hypertension should monitor their physical and functional state. It is necessary to conduct it at the initial and current stages of the program. The reliable methods (ergometric with ecocardiography, diagnostics of heart rate variability, neurocognitive testing, etc.) should be used. Dosage should be based on both «external» and «internal» sides of the load. To individualize the program of kinesotherapy the pulsometry should be used. Conclusions. For an effective rehabilitation process of physical rehabilitation of people with arterial hypertension, it is advisable to determine their physical and functional state which will be the criterion of physical activity dosing. Individualization of the kinesitherapy program should be carried out using the method of pulsometry.
Methods of Physical Loads Dosing in People with Hypertension During Kinesitherapy Sessions
Keywords: фізична реабілітація; кінезотерапія; ергометрія; функціональна проба; метаболічний еквівалент; пульсометрія; physical therapy; kinesitherapy; ergometry; functional test; metabolic equivalent; HR-monitoring