Визначення мікробної контамінації м'якої лікарської форми октопіроксу - Солодовник, В. А.; Количева, Наталія Леонідівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Себорейний дерматит є одним з дерматозів, що обмежують соціальну адаптацію людини. Його зовнішнє лікування спрямоване на зняття клінічних симптомів захворювання. У зв'язку з цим фармакотерапія цієї патології включає використання етіотропних і патогенетичних засобів, які допомагають зняти гостро-запальні явища, свербіж, нормалізувати процеси десквамації і саловідділення, забезпечити виражений антимікотичний ефект. Октопірокс має разом з вираженою антимікотичною дією широкий спектр антибактеріальної активності відносно як грампозитивних, так і грамнегативних патогенних мікроорганізмів. На кафедрі технології ліків Запорізького державного медичного університету розроблена м'яка лікарська форма - мазь для терапії і профілактики себорейного дерматиту волосистої частини голови, що містить 1% октопіроксу та 5% нафталану знесмоленого на гідрофільній основі. Така комбінація повинна забезпечити не лише антимікотичний ефект відносно основного тригеру себорейного дерматиту - грибів роду Маlassezia, але і сприяти усуненню свербежу, запалення, нормалізації десквамації після зовнішнього застосування даного фармакотерапевтичного засобу.
Keywords: тези доповідей