Аналіз клініко-морфологічних особливостей і досвід лікування фокально-сегметарного гломерулосклерозу - Шеховцева, Тамара Григорівна; Долінна, Марія Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Фокально-сегментарний гломерулосклероз (ФСГС) – клініко-морфологічний синдром різної етіології, який проявляється протеїнурією, зазвичай нефротичного рівня, асоційований з фокальним сегментарним склерозом клубочків без відкладення імунних комплексів. ФСГС спостерігається у 10-20 % хворих з нефротичним синдромом (НС). Мета дослідження: аналіз клінічного перебігу, морфологічної картини та ефективності лікування ФСГС. Матеріали та методи. Нами обстежено 12 пацієнтів з первинним ФСГС, які лікувались в нефрологічному відділенні КУ «ЗОКЛ» ЗОС з 2015 по 2017 роки. Вік пацієнтів коливався від 26 до 74 років, а в середньому складав 45,8 років. Частіше хворіли чоловіки (8 пацієнтів). Діагноз «ФСГС» був верифікований на підставі прижиттєвого морфологічного дослідження нирок, якепроводилось із застосуванням світлового, імунофлюоресцентного та електронного мікроскопічних методів. Отримані результати. НС був проявом захворювання у 100 % випадків. Рівень протеїнурії коливався від 3,0 до 6,6 г/л, середня добова протеїнурія в дебюті захворювання була 4 г/добу. Середній рівень альбумінемії склав 24 г/л, холестерину сироватки крові – 8 ммоль/л. Зниження швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) і підвищення рівня креатиніну було виявлено у 83 % хворих (середній рівень ШКФ склав 66,4 мл/хв./м2). У 75 % пацієнтів зафіксована анемія. Артеріальна гіпертензія зареєстрована у 60 %. Мікрогематурія спостерігалася лише у 50 % хворих.
Keywords: тези доповідей