Вміст ММР-9 та TGF-1β у сироватках крові хворих на хронічний гепатит С, інфікованих 1-им генотипом вірусу, при різних темпах прогресування фіброзу печінки - Ялова, Галина Василівна; Рябоконь, Олена Вячеславівна (Тернопіль : ТДМУ, 2021)
При хронічному гепатиті С (ХГС) швидкість прогресування фіброзу печінки (ФП) є індивідуальною у кожного пацієнта та залежить від багатьох факторів. Патогенетичні механізми прогресування ФП пов’язані з дією профіброгенних і антифіброгенних цитокінів, дисбаланс яких стимулює утворення фіброзної тканини. Одним із провідних профіброгенних цитокінів є трансформуючий фактор росту-1β (TGF-1β), а одним з головних антифіброгенних цитокінів є металоматриксна протеїназа-9 (ММР-9).