Функціональні наслідки у хворих у ранній відновний період мозкового ішемічного півкульового інсульту залежно від вмісту серотоніну та мелатоніну в крові - Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна; Медведкова, С. А.; Medvedkova, S. O. (Київ: ВІТ-А-ПОЛ, 2017)
Мета — оптимізувати діагностичні заходи у хворих з мозковим ішемічним півкульовим інсультом (МІПІ) шляхом розробки критеріїв прогнозування функціонального наслідку в ранній відновний період захворювання на підставі визначення рівня серотоніну в плазмі крові та концентрації мелатоніну в сироватці крові. Матеріали і методи. Проведено комплексне клініко-параклінічне дослідження 77 хворих (середній вік — (57,9 ±0,9) року) в ранній відновний період МІПІ з використанням шкали NIHSS (National Institute of Health Stroke Scale), індексу Бартел, модифікованої шкали Ренкіна на 10, ЗО, 90 і 180-ту добу захворювання, з візуалізацією церебральних структур методом комп'ютерної томографії, визначення концентрації мелатоніну в сироватці крові та рівня серотоніну в плазмі крові на 10-ту і 30-ту добу захворювання, а також з розрахунком відношення рівня мелатоніну до рівня серотоніну (ВМС).

Objective — optimization of diagnostic management among the patients with celebral ischemic hemispheric stroke (CIHS) by developing criteria for prediction of the functional outcome during the early recovery period of disease on the base of determination of plasma level of serotonin and serum concentration of melatonin. Methods and subjects, complex clinical and paraclinical investigation was done among 77 patients (the mean age of patients was 57.9 + 0.9 years) on early recovery period of CHIS with the usage of clinical scales (National Institute of Health Stroke Scale, Barthel Index, modified Rankin Scale) on the 10th, 30th, 90th and 180th day of disease, visualization of cerebral structures by CT scan, identification of serum concentration of melatonin and the level of serotonin on the 10th, 30th day of disease, and also by the coefficient calculation of melatonin-serotonin ratio (MSR) = serum concentration of melatonin/plasma level of serotonin.

Цель — оптимизировать диагностические мероприятия у больных с мозговым ишемическим полушарным инсультом (МИЛИ) путем разработки критериев прогнозирования функционального исхода в ранний восстановительный период заболевания на основании определения уровня серотонина в плазме крови и сывороточной концентрации мелатонина. Материалы и методы. Проведено комплексное клинико-параклиническое исследование 77 больных (средний возраст — (57,9 ± 0,9) года) в ранний восстановительный период МИЛИ с использованием шкалы NIHSS (National Institute of Health Stroke Scale), индекса Бартел, модифицированной шкалы Рэнкина на 10, 30, 90 и 180-е сутки заболевания, с визуализацией церебральных структур методом компьютерной томографии, определением концентрации мелатонина в сыворотке крови и уровня серотонина в плазме крови на 10-е и 30-е сутки заболевания, а также с расчетом отношения уровня мелатонина к уровню серотонина (ОМС).
Функциональные исходы у больных в ранний восстановительный период мозгового ишемического полушарного инсульта в зависимости от содержания серотонина и мелатонина в крови
Functional outcomes in patients in early recovery period of ischemic hemispheric stroke depending on serotonin and melatonin blood levels
Keywords: інфаркт мозку; ранній відновний період; серотонін; мелатонін; прогноз; инфаркт мозга; ранний восстановительный период; серотонин; мелатонин; cerebral infarction; early recovery period; serotonin; melatonin; prognosis