Використання діазолю червоного ЖЖ для спектрофотометричного визначення карведилолу у таблетках «Корвазан 12,5 мг» - Малецька, Олена Романівна; Сидоренко, Н. О.; Васюк, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Клінічну кардіологію неможливо представити без препаратів групи β-адреноблокаторів, яких нині відомо більше 30. За останні півстоліття клінічної практики β-адреноблокатори зайняли міцні позиції в профілактиці ускладнень і у фармакотерапії серцево-судинних захворювань. Широкого застосування в медицині знайшов препарат «Карведілол», який відноситься до третього покоління β-адреноблокаторів, що володіє антигіпертензивними, антиангінальними, антиоксидантними та вазодилатуючими властивостями, зменшує вираженість інсулінорезистентності. Діє одночасно на три види рецепторів – β1, β2 та α1, не маючи при цьому внутрішньої симпатоміметичної активності. Знижує загальний периферичний судинний опір, зменшує пред- та постнавантаження на серце, не має вираженого впливу на ліпідний обмін і вміст калію, натрію і магнію в плазмі крові. У зв’язку з цим розробка нових, простих та ефективних методів аналізу карведіолу є актуальною. Мета дослідження. Метою роботи була розробка та валідація методики кількісного визначення карведілолу в таблетках на основі його реакції з діазолем червоним ЖЖ. Матеріал і методи. Об’єктом дослідження була субстанція карведілолу, барвник діазоль червоний ЖЖ, таблетки «Корвазан» 12,5 мг. В якості розчинника використовували метанол, воду очищену, натрію карбонат. Для реєстрації показників оптичної густини використовували спектрофотометр ULAB S131UV, ваги лабораторні електронні RADWAG XA 210.4Y, ультразвукову баню Sonorex Digitec DT100H. Вимірювання проводили у видимій області спектра в прямокутних кварцових кюветах з товщиною шару 1 см на фоні компенсаційного розчину, що не містив досліджувану речовину.
Keywords: тези доповідей