Хірургічне лікування аневризм черевного відділу аорти, поєднаних з облітеруючим атеросклерозом - Губка, Олександр Вікторович; Губка, Віктор Олександрович; Сердюк, М. Ю.; Губка, А. В.; Губка, В. А.; Gubka, O. V.; Gubka, V. A.; Serdyuk, M. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Лікування аневризм черевної аорти, поєднаних з облітеруючим атеросклерозом артерій нижніх кінцівок, – дуже складна проблема у визначенні хірургічної тактики. Мета роботи полягала в аналізі результатів діагностики та лікування хворих з аневризмою черевної аорти у поєднанні з облітеруючим атеросклерозом нижніх кінцівок. У дослідження залучено пацієнтів віком від 40 до 80 років. Кількість пацієнтів з аневризмою черевного відділу аорти становить 282 людини. У 92 пацієнтів аневризма черевної аорти поєднувалась з облітеруючим атеросклерозом нижніх кінцівок. Скринінг пацієнтів із факторами ризику та планова операція дозволяють знизити летальність при аневризмах до 5%. Вибір методу оперативного втручання визначається даними інструментальних методів дослідження стану аневризми в динаміці, наявністю супутньої патології, віком пацієнтів, станом вітальних функцій. Показання до операції та її обсягу визначали індивідуально в кожному випадку. Застосовуючи сучасні підходи в підготовці хворих до операції та виборі методу лікування, у 91,3% пацієнтів вдалось отримати позитивні результати. Лечение аневризм брюшной аорты, сочетанных с облитерирующим атеросклерозом артерий нижних конечностей, – очень сложная проблема в определении хирургической тактики. Целью исследования является анализ результатов диагностики и лечения больных с аневризмой брюшной аорты, сочетанной с облитерирующим атеросклерозом нижних конечностей. В исследовании приняли участие пациенты возрастом от 40 до 80 лет. Количество пациентов с аневризмой брюшного отдела аорты составило 282 человека. У 92 пациентов аневризма брюшной аорты сочеталась с облитерирующим атеросклерозом нижних конечностей. Скрининг пациентов с факторами риска и плановая операция позволяют снизить летальность при аневризмах до 5%. Выбор метода оперативного вмешательства определяется данными инструментальных методов исcледования состояния аневризмы в динамике, наличием сопутствующей патологии, возрастом пациентов, состоянием витальных функций. Показания к операции и ее объему определялись индивидуально в каждом случае. Применяя современные подходы в подготовке больных к операции и выборе метода лечения, у 91,3% пациентов удалось получить положительные результаты. The treatment of abdominal aortic aneurysms in combination with obliterating atherosclerosis of the lower extremities is a very difﬁcult problem in the deﬁnition of surgical approach. The aim of this research is to analyze the results of diagnostics and treatment of the patients with abdominal aortic aneurysm in combination with obliterating atherosclerosis of the lower extremities. The study was conducted in the age group from 40 to 80 years. The number of patients with abdominal aortic aneurysm was 282 persons. In 92 patients abdominal aortic aneurysm was combined with obliterating atherosclerosis of the lower extremities. Screening of the patients with risk factors and elective surgery allow to reduce mortality rate in aneurysms to 5%. The choice of the surgical method is determined by the data of aneurysm’s state in the dynamics received by instrumental methods of treatment, the presence of comorbidities, patient’s age, the state of vital functions. Indications for surgery and the extent of surgical intervention were determined individually in each case. Using modern approaches in patient’s preparations for surgery and treatment options, we managed to get positive results in 91,3% of the patients.
Хирургическое лечение аневризм брюшного отдела аорты, сочетанных с облитерирующим атеросклерозом
Surgical treatment of abdominal aortic aneurysm in combination with obliterating atherosclerosis of the lower extremities
Keywords: аневризма черевного відділу аорти; облітеруючий атеросклероз; ендоваскулярне протезування; аневризма брюшного отдела аорты; облитерирующий атеросклероз; эндоваскулярное протезирование; abdominal aortic aneurysm; atherosclerosis; endovascular prosthesis