Оцінка взаємозв’язку рівня ліпопротеїну (а) зі ступенем кальцинозу аортального клапана у пацієнтів з гіпертонічною хворобою - Колесник, Михайло Юрійович; Качан, Ігор Сергійович; Борота, Д. С. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Рівень ліпопротеїну(а) (Лп(а)) є важливим моногенетичним фактором ризику прогресування серцево-судинних захворювань. Сьогодні багатьма дослідниками Лп(а) розглядається як один із маркерів виникнення та прогресування кальцинозу та стенозу аортального клапана (АК). Метою дослідження стала оцінка взаємозв’язку рівня Лп(а) зі ступенем кальцинозу АК у пацієнтів з гіпертонічною хворобою (ГХ). Матеріали і методи. Було обстежено 50 пацієнтів з ГХ, що знаходились на стаціонарному лікуванні у кардіологічному відділенні ННМЦ «Університетська клініка» ЗДМУ (48% - чоловіки), середній вік яких склав 64±9 років. Усім пацієнтам було визначено рівень сироваткового Лп(а) на біохімічному автоматичному аналізаторі Prestige-24i (Японія), проведено ехокардіоскопію на УЗ-апараті «MyLab 25 XVision» («Esaote», Італія). Ступінь кальцинозу оцінювали за напівкількісною шкалою як незначний, помірний та виражений.
Keywords: тези доповідей