Levels of E, A, M, G immunoglobulins in children with newly diagnosed tuberculosis at the beginning of antimycobacterial therapy - Raznatovska, O. M.; Mironchuk, Yu. V.; Lytvynenko, O. S.; Разнатовська, Олена Миколаївна; Мирончук, Юлія Валеріївна; Литвиненко, Олена Семенівна; Разнатовская, Е. Н.; Мирончук, Ю. В.; Литвиненко, Е. С. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Tuberculosis in children is a chronic inflammatory process in which immunological mechanisms occupy one of the leading positions in pathogenesis. Therefore, the immune status indicators study among children makes it possible to determine the disease activity, predict its course for the purpose of revealed violations early correction and determine the effectiveness of the treatment. One of the immunological indicators of tuberculosis is immunoglobulins level. The aim of the work – to investigate IgE, A, M, G levels in children’s blood serum with newly diagnosed tuberculosis at the beginning of antimycobacterial therapy for further development of rationally directed immunocorrective therapy. Materials and methods. The study of IgE, A, M, G levels in blood serum was performed in 28 children with newly diagnosed tuberculosis aged 1 to 16 years (average age was 9.2 ± 1.1 years old). The levels of IgE, IgA, IgM and IgG in the blood serum were studied using the method of solid phase enzyme-linked immunosorbent assay on the equipment of the Sirio S immuno-enzyme reader with the use of reagent kits “Granum” LLC (Kharkiv, Ukraine). The results of the study were processed by modern methods of analysis on a personal computer using statistical software package Statistica® for Windows 6.0 (StatSoft Inc., AXXR712 D833214FAN5). Туберкульоз у дітей – це хронічний запальний процес, у якому імунологічні механізми посідають одне з провідних місць у патогенезі. Отже, вивчення показників імунного статусу в дітей дає можливість визначити активність захворювання, спрогнозувати його перебіг для ранньої корекції виявлених порушень, визначити ефективність лікування. Одними з імунологічних показників при туберкульозі є імуноглобуліни. Мета роботи – дослідити рівні IgЕ, А, М, G у сироватці крові дітей, які хворі на вперше діагностований туберкульоз, на початку антимікобактеріальної терапії для дальшої розробки раціонально спрямованої імунокоригувальної терапії. Матеріали та методи. Вивчили рівні показників IgЕ, А, М, G у сироватці крові у 28 дітей, які хворі на вперше діагно¬стований туберкульоз, віком від 1 до 16 років (середній вік 9,2 ± 1,1 року). Рівні показників IgЕ, IgА, IgМ та IgG у си¬роватці крові вивчали методом твердофазного імуноферментного аналізу на приладі імуноферментний рідер Sirio S із застосуванням наборів реактивів ТОВ НВЛ «Гранум» (м. Харків). Результати дослідження опрацьовані сучасними методами аналізу з використанням статистичного пакета ліцензійної програми Statistica® for Windows 6.0 (StatSoft Inc., № AXXR712 D833214FAN5). Туберкулез у детей – это хронический воспалительный процесс, в котором иммунологические механизмы занимают одно из ведущих мест в патогенезе. Поэтому изучение показателей иммунного статуса у детей дает возможность определить активность заболевания, спрогнозировать его течение с целью ранней коррекции выявленных наруше¬ний, определить эффективность проводимого лечения. Одними из иммунологических показателей при туберкулезе являются иммуноглобулины. Цель работы – исследовать уровни IgЕ, А, М, G в сыворотке крови детей, больных впервые диагностированным туберкулезом, в начале антимикобактериальной терапии для дальнейшей разработки рационально направленной иммунокорригирующей терапии. Материалы и методы. Изучение уровней показателей IgЕ, А, М, G в сыворотке крови проведено у 28 детей, боль¬ных впервые диагностированным туберкулезом, в возрасте от 1 до 16 лет (средний возраст 9,2 ± 1,1 года). Уровни показателей IgЕ, IgА, IgМ и IgG в сыворотке крови изучали методом твердофазного иммуноферментного анализа на приборе иммуноферментный ридер Sirio S с применением наборов реактивов ООО НПЛ «Гранум» (г. Харьков, Украина). Результаты исследования обработаны современными методами анализа с использованием статистического пакета лицензионной программы Statistica® for Windows 6.0 (StatSoft Inc., № AXXR712 D833214FAN5).
Рівні імуноглобулінів Е, А, М, G у дітей, які хворі на вперше діагностований туберкульоз, на початку антимікобактеріальної терапії
Уровни иммуноглобулинов Е, А, М, G у детей, больных впервые диагностированным туберкулезом, в начале антимикобактериальной терапии
Keywords: Immunoglobulins; children; tuberculosis; імуноглобуліни; діти; туберкульоз; иммуноглобулины; дети; туберкулез