Порівняльна характеристика змін субхондральної кістки щурів після внутрішньоутробного введення глюкокортикоїду та моделювання остеопорозу - Hryhorieva, O. A.; Bohdanov, P. V.; Matvieishyna, T. M.; Григорьева, А. А.; Богданов, П. В.; Матвейшина, Т. М.; Скаковский, Э. Р.; Григор'єва, Олена Анатоліївна; Богданов, Павло Валерійович; Матвєйшина, Тетяна Миколаївна; Скаковський, Едуард Романович (My University, 2021)
Background. Osteoporosis is a progressive systemic bone disease that results in decreased bone mineral density and, as a result, increases the risk of bone fractures. Changes that occur in the subchondral bone in osteoporosis or because of hormones can cause degenerative changes in the articular cartilage that underlie osteoarthritis. Objective. The aim of the study was to identify and compare morphological changes that occur in the subchondral bone in experimental simulations of osteoporosis and in adult rats that were born from females that were exposed to glucocorticoid solution administration in the 3rd trimester of pregnancy. Methods. Tibias of 26 white mature laboratory rats were studied. In serial sections, the relative areas occupied by bone trabeculae and lacunae were calculated. Results. The relative area involving the bone trabeculae (23,2 ± 3,70%) statistically significantly decreased at 21 day in the group of animals that undergone a simulation of osteoporosis in comparison with the control group. Similar changes are observed in the group of experimental animals that were born from females that were exposed to glucocorticoid solution administration in the 3rd trimester of pregnancy. Conclusion. Thus, the results of the study demonstrate the similarity of morphological changes occurring in the subchondral bone in rats that undergone a simulation of osteoporosis and rats that were born from females that were exposed to glucocorticoid solution administration in the 3rd trimester of pregnancy.

Актуальность. Остеопороз представляет собой прогрессирующее системное заболевание костей, которое приводит к снижению минеральной плотности кости, и как следствие приводит к увеличению риска возникновения переломов костей. Изменения, которые возникают в субхондральной кости при остеопорозе или вследствие действия гормонов могут вызвать дегенеративные изменения со стороны суставного хряща, лежащие в основе остеоартроза. Цель исследования – установить и сравнить морфологические изменения, возникающие в субхондральной кости при экспериментальном моделировании остеопороза и у половозрелых крыс, родившихся от самок, которым вводили глюкокортикоид в 3м триместре беременности. Методы. В работе исследовали большеберцовую кость 26 белых половозрелых лабораторных крыс. В серийных срезах подсчитывали относительную площадь, которую занимают костные трабекулы и лакуны. Результаты. У животных после экспериментального моделирования остеопороза на 21 сутки установлено статистически значимое уменьшение относительной площади, занимаемой костными трабекулами (23,2 ± 3,70%) по сравнению с контролем. Похожие изменения отмечаются в группе половозрелых экспериментальных животных, рожденных от самок, которым в 3-м триместре беременности вводили суспензию гидрокортизона. Выводы. Таким образом результаты исследования демонстрируют сходство морфологических изменений, возникающих в субхондральной кости у крыс с экспериментальным остеопорозом и крыс, родившихся от самок, которым в третьем триместре беременности вводили глюкокортикоид.

Актуальність. Остеопороз являє собою прогресуюче системне захворювання кісток, що приводить до зниження мінеральної щільності кістки, та як наслідок приводить до збільшення ризику виникнення переломів кісток. Зміни, які виникають в субхондральній кістці при остеопорозі або в наслідок дії гормонів можуть викликати дегенеративні зміни з боку суглобового хряща, що лежать в основі остеоартрозу. Мета дослідження - встановити та порівняти морфологічні зміни, що виникають в субхондральній кістці при експериментальному моделюванні остеопорозу та у статевозрілих щурів, народжених від самиць, яким вводили розчин глюкокортикоїду в 3 триместрі вагітності. Методи. В роботі досліджено великогомілкову кістку 26 білих статевозрілих лабораторних щурів. В серійних зрізах підраховували відносну площу, яку займають кісткові трабекули та лакуни. Результати. У тварин після експериментального моделювання остеопорозу на 21 добу встановлено статистично значиме зменшення відносної площі яку займають кісткові трабекули (23,2±3,70%) у порівнянні з контролем. Схожі зміни відмічаються в групі статевозрілих експериментальних тварин, народжених від самиць, яким у 3 триместрі вагітності вводили суспензію гідрокортизону. Висновки. Таким чином результати дослідження демонструють схожість морфологічих змін, що виникають в субхондральній кістці у щурів з експериментальним остепорозом та щурів, народжених від самиць, яким у третьому триместрі вагітності вводили глюкокортикоїд.
Сравнительная характеристика изменений субхондральной кости крыс после внутриутробного введения глюкокортикоида и моделирования остеопороза
Comparative characteristics of changes in subchondral bone of rats after antenatal glucocorticoid administration and modeling of osteoporosis
Григор'єва О. А. - 0000-0002-6101-8322; Богданов П. В. - 0000-0002-1533-6370; Матвейшина Т. М. - 0000-0002-9078-9580
Keywords: subhondral bone; bone trabeculae; lacunae; osteoporosis; glucocorticoid; субхондральная кость; костные трабекулы; лакуны; глюкокортикоиды; субхондральна кістка; кісткові трабекули; лакуни; остеопороз; глюкокортикоїд