S-заміщені похідні 2-метил-4-меркапто-8-метоксихіноліну, що проявляють антирадикальну активність - Омельянчик, Л.; Бражко, О.; Генчева, В.; Лабенська, І.; Омельянчик, Володимир Миколайович (Sherman Oaks, California : GS publishing service, 2021)
Антиоксидантний статус організму ‒ є одним з універсальних показників, що характеризують стан здоров’я людини. Практично всі патологічні процеси в організмі, зокрема ішемічна хвороба серця, атеросклероз, патологогія клапанів серця і інші серцево судинні захворювання, супроводжуються розвитком оксидативного стресу і утворенням вільних радикалів. Активні форми кисню індукуюють в клітинах різноманітні вільнорадикальні окиснювальні реакції, мішенню яких є ліпіди клітинних мембран, нуклеїнові кислоти, протеїни, ферменти, молекули ДНК, внаслідок чого може розвиватися широкий спектр патогенних ефектів. Найбільше біологічне значення мають наступні активні форми кисню: синглетний кисень, супероксид аніон-радикал (О2-), пероксид гідрогену (Н2О2), гідроксильний радикал (-ОН), пероксильний радикал (R-COO∙), оксид Нітрогену (NO), пероксинітрит (ONOO). Вільні радикали ‒ сполуки, які можуть порушити структуру і функцію тварин і рослинних клітин. Організми схильні до їх впливу постійно. Це пов’язано з тим, що вони безперервно утворюються в результаті природних метаболічних процесів, які відбуваються в клітині; вільні радикали утворюються також під впливом зовнішніх факторів антропогенного або техногенного характеру (під впливом забрудненого навколишнього середовища, куріння, радіації, побутової хімії).
ORCID ID: 0000-0002-3060-7511