Качество жизни детей, больных поллинозом - Недельская, С. Н.; Бессикало, Т. Г.; Михальчик, С. В.; Недельська, Світлана Миколаївна; Бессікало, Тетяна Григорівна; Михальчик, Сергій Валерійович; Nedelska, S. N.; Bessikalo, T. G.; Mykhalchyk, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
У даній статті було вивчено якість життя дітей, хворих різними формами полінозу за допомогою української версії MOS SF-36. Досліджено 70 дітей з поленовою бронхіальною астмою (БА) і сезонним ринітом в період клінічної ремісії. Опитувальник SF -36 чітко виявив зниження параметрів якості життя у хворих дітей з поленовою БА Ш і IV ступені тяжкості. Цікаві дані були отримані при аналізі показників якості життя у дітей з ізольованим сезонним ринітом у дітей з поленовою БА. Сприйняття загального здоров'я було достовірне краще у дітей з поленовою БА, чим у пацієнтів з ізольованим сезонним ринітом. Наголошувалася також тенденція до вищих показників життєздатності, соціальній активності за наявності у дитини поленової БА, хоча ми припускали отримати зворотні результати. Українська версія опитувальника MOS SF -36 може використовуватися для оцінки і порівняння параметрів якості життя здорових і хворих дітей з різними патологічними станами. In given article quality of a life of children sick of various forms pollinosis by means of Ukrainian version MOS SF-36 has been studied. The 70 children with pollen bronchial asthma (BA) and a seasonal rhinitis in clinical remission are investigated. Questionnaire SF-36 has accurately revealed decrease in paramétrés of quality of a life at sick children with pollen BA ІП and IV severity levels. Interesting data have been received at the analysis of indicators of quality of a life at children with the isolated seasonal rhinitis at children with pollen BA. The perception of the general health was authentic better at children with pollen BA, than at patients with the isolated seasonal rhinitis. The tendency to higher indicators of viability, social activity was marked also at presence at the child pollen BA though we assumed to receive return results. The Ukrainian version of questionnaire MOS SF-36 can be used for an estimation and comparison of paramétrés of quality of a life of healthy and sick children with different pathological statuses.
Якість життя дітей, хворих полінозом
Quality of a life of children sick pollinosis
Keywords: діти; якість життя; поліноз; алергічний риніт; бронхіальна астма; children; quality of a life; pollinosis; an allergic rhinitis; a bronchial asthma