Цитоморфометричні показники лімфоцитів периферичної крові як лабораторний критерій раннього виявлення синдрому гіперстимуляції яєчників - Копійка, В. В.; Авраменко, Наталія Вікторівна; Кабаченко, Олена Володимирівна; Сухонос, Оксана Сергіївна; Бекасова, О. Ф.; Іванова, К. Д. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Лікування безпліддя в даний час є однією з найбільш високотехнологічних галузей медицини, що активно розвиваються. Однак поява нових методів, фармакологічних засобів та інвазивних втручань призводить до формування специфічних ускладнень, які раніше не зустрічалися у клінічній практиці. Одним з таких проблемних станів, безпосередньо пов’язаних з контрольованою стимуляцією яєчників в рамках допоміжних репродуктивних технологій, є синдром гіперстимуляції яєчників (СГЯ). Метою дослідження було визначити лабораторні критерії ранніх проявів СГЯ (ще на етапі пункції фолікулів, до клінічних проявів синдрому) за даними цитоморфометричного аналізу лімфоцитів периферичної крові. Цитоморфометричний метод входить до групи методів патогенезного напрямку оцінки стану імунної системи за окремими стадіями імуногенезу, а саме - аналіз новоутворення та напряму міграції активованих лімфоцитів у внутрішньому середовищі організму. У основі цитоморфометричного методу - визначення на циркулюючих лімфоцитах залишкових ознак попереднього імуногенезу. Варіації розміру клітин є достатньо пролонгованою ознакою функціонального стану лімфоцитів при визначені їх у периферичній крові. Метод враховує дві цитологічні особливості.
Keywords: тези доповідей