Характеристика симптомів менопаузи у жінок з клімактеричною кератодермією Хакстхаузена - Синах, О. К. (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
Клімактеричний період у житті жінки та обумовлені ним зміни гормональної перебудови органів і систем є одним з найбільш некомфортних етапів, що сприяє виникненню різноманітної патології, в тому числі дерматологічної. Клімактерична кератодермія (хвороба Хакстхаузена) – одна з найпоширеніших форм придбаної дифузійної кератодермії, розвивається у 10-15% жінок в клімактеричному періоді, частіше в місцях тиску і тертя, а основним тригерним фактором у розвитку цієї хвороби вважається дефіцит естрогенів, прогестерону, тестостерону, що розвивається в процесі вікової інволюції репродуктивної системи.
Keywords: тези доповідей