Розробка і валідація спектрофотометричної методики кількісного визначення метформін гідрохлориду в лікарському препараті "метформін глюкофаж" - Дем'янова, Лідія Геннадіївна; Васюк, Світлана Олександрівна (My University, 2021)
На сьогодні кількість хворих на цукровий діабет 2 типу невпинно росте і залишається однією з найбільших проблем світу.І, згідно з прогнозами, до 2030 року посяде сьоме місце причини смерті у світі (статистика ВООЗ) [1]. Тому фармацевтичний ринок гіпоглікемічних препаратів невпинно розширюється і постає необхідність у розробці нових і вдосконаленні існуючих методів аналізу цих препаратів. У фармацевтичній промисловості для забеспечення контролю якості та розробки сучасних і об’єктивних методів хімічного аналізу лікарських речовин важливу роль відіграє пошук сучасних інструментальних методів аналізу. Одним із таких методів є спектрофотометрія у видимій області спектра, що дозволяє швидко і дуже точно встановити кількісний вміст, ідентифікувати і визначити чистоту речовини. Згідно з вимогами ДФУ кожна методика повинна бути валідована [2]. Тому метою роботи є розробка та валідація нової методики кількісного визначення метформін гідрохлориду в лікарських препаратах методом спектрофотометрії.
Keywords: спектрофотометрія; метформін; бромкрезоловий зелений; кількісне визначення