Щодо стандартизації таблеткової маси L-лізиній 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетату - Бідненко, Олександр Сергійович; Кучеренко, Людмила Іванівна; Мазур, Іван Антонович; Ткаченко, Григорій Іванович; Бидненко, А. С.; Кучеренко, Л. И.; Мазур, И. А.; Ткаченко, Г. И.; Bidnenko, O. S.; Kucherenko, L. I.; Mazur, I. A.; Tkachenko, G. I. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
На сьогодні, незважаючи на постійні зусилля з оптимізації лікування захворювань ЦНС і серцево-судинної системи, проблема залишається невирішеною. L-лізиній 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетат – представник метаболітотропних препаратів із вираженим впливом на ендотелій судин головного мозку та серця. Кардіопротективні властивості препарату спрямовані на підвищення виживання кардіоміоцитів у період гострої ішемії міокарда, поліпшення показників ЕКГ. Відомо, що препарати для лікування серцево-судинних захворювань у більшості випадків потрібно застосовувати протягом тривалого часу, а іноді й усього життя. Тому для нового лікарського засобу обрали раціональну лікарську форму – таблетки. Під час виробництва таблеток велику увагу приділяють постадійному контролю якості. Отже, метою нашого дослідження стало розроблення методів стандартизації L-лізиній 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетату в таблетковій масі методом спектрофотометрії. У ході роботи дослідили 6 серій таблеткової маси L-лізиній 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетату. Встановили, що всі серії за вмістом діючої речовини відповідають вимогам Державної Фармакопеї України. У результаті досліджень розробили чутливий, об’єктивний, надійний, відтворюваний метод спектрофотометричного визначення L-лізиній 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетату в таблетковій масі. На сегодняшний день, несмотря на постоянные усилия по оптимизации лечения заболеваний ЦНС и сердечно-сосудистой системы, проблема остаётся нерешённой. L-лизин 3-метил-1,2,4-триазолил-5-тиоацетат – представитель метаболитотропных препаратов с выраженным влиянием на эндотелий сосудов головного мозга и сердца. Кардиопротективные свойства препарата направлены на повышение выживаемости кардиомиоцитов в период острой ишемии миокарда, улучшение показателей ЭКГ. Известно, что препараты для лечения сердечно-сосудистых заболеваний в большинстве случаев нужно применять в течение длительного времени, а иногда и всей жизни. Поэтому для нового лекарственного средства избрана рациональная лекарственная форма – таблетки. При производстве таблеток большое внимание уделяется постадийному контролю качества. Целью исследования стала разработка методов стандартизации L-лизин 3-метил-1,2,4-триазолил-5-тиоацетата в таблетированной массе методом спектрофотометрии. В ходе работы исследовано 6 серий таблеточной массы L-лизин 3-метил-1,2,4-триазолил-5-тиоацетата. Установлено, что все серии по содержанию действующего вещества отвечают требованиям Государственной Фармакопеи Украины. В результате исследований разработали чувствительный, объективный, надёжный, воспроизводимый метод спектрофотометрического определения L-лизин 3-метил-1,2,4-триазолил-5-тиоацетата в таблеточной массе. Aim. These days despite the constant efforts to optimize treatment of CNS and cardio - vascular system diseases the problem still remains unsolved. Taking into consideration the rising cost of medical care and accompanying social problems the development and launching of new approaches, methods and treatment regimens to increase clinical effectiveness of therapy are actual. L-lysinum-3-methyl-1,2,4-thiazolyl-5-thioacetate is the representative of metabolite drugs with marked effect on the endothelium of the brain and heart blood vessels. Cardioprotective properties of the medication are aimed to ameliorate the persistence of cardiomyocytes during acute myocardial ischemia and to improve the ECG measurements. It is well known that medications for the cardiovascular disease treatment in most cases should be used during a long time period, and even lifelong. Therefore, rational drug dosage form – tablet – has been chosen for new drug. It is also known that great attention in the production of tablets is paid to stepwise quality control. Methods and results. Therefore, the purpose of our study was the development of standardization methods of L-lysinum-3-methyl-1,2,4-triazolyl-5-thioacetatе in the tablet mass by spectrophotometry. During the work 6 series of L-lysinum-3-methyl-1,2,4-triazolyl-5-thioacetate tablet mass were studied. Conclusions. Thus, we established that all series meet the requirements of the State Pharmacopeia of Ukraine concerning the content of the active substance. Our research resulted in the development of a sensitive, objective, reliable and reproducible method of the spectrophotometric determination of L-lysinum-3-methyl-1,2,4-triazolyl-5-thioacetate in the tablet mass.
О стандартизации таблеточной массы L-лизиний 3-метил-1,2,4-триазолил-5-тиоацетата
About standardization of L-lysinum 3-methyl-1,2,4-thiazolyl-5-thioacetate tablet mass
Keywords: L-лізиній 3-метил-1,2,4-триазоліл-5-тіоацетат; таблеткова маса; таблетки; спектрофотометрія; L-лизиний 3-метил-1,2,4-триазолил-5-тиоацетат; таблеточная маса; таблетки; спектрофотометрия; L-lysine-3-methyl-1,2,4-triazolyl-5-thioacetat; Tablet Mass; Tablets; Spectrophotometry