Роль прозапальних цитокінів та клітин лейкоцитарної формули крові у формуванні імунних реакцій при хіміорезистентному туберкульозі легень - Шальмін, Олександр Самуілович; Разнатовська, Олена Миколаївна; Shalmin, A. S.; Raznatovskaya, E. N. (My University, 2014)
У статті проведено огляд літературних джерел. При хіміорезистентному туберкульозі легень основними прозапальними цитокінами, які визначають імунні реакції є TNF-α, IL-2, IL-6. Між цими цитокінами та клітинами лейкоцитарної формули існує тісний у взаємозв’язок, який відіграє важливу роль у формуванні імунних реакцій у протитуберкульозному захисті у хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень. Рівень TNF-α, IL-2, IL-6 та показники лейкоцитарної формули відображають специфічні імунні реакції, що може бути використано із діагностичною та прогностичною метою у хворих на хіміорезистентний туберкульоз легень. The article provides a review of the literature. When drug-resistant pulmonary tuberculosis major proinflammatory cytokines, that can influence the immune response, are TNF-α, IL-2, IL-6. Between these cytokines and leukocyte cells, there is a close relationship, which plays an important role in the formation of immune responses in TB patients with drug-resistant of pulmonary tuberculosis. The level of TNF-α, IL-2, IL-6 and figures leukocyte reflect specific immune responses. These indicators can be used with the purpose of the diagnostic and prognostic in patients with drug-resistant pulmonary tuberculosis.
The role of pro-inflammatory cytokines and leukocyte blood cells in the formation of immune reactions in drug-resistant of pulmonary tuberculosis
Keywords: прозапальні цитокіни; клітини лейкоцитарної формули крові; імунні реакції; хіміорезистентний туберкульоз легень; pro-inflammatory cytokines; leukocyte cell blood; immune responses; drug-resistant pulmonary tuberculosis