Субстанціональні психологічні чинники як мотивація до навчання - Жадько, Віталій Андрійович; Бідзіля, Петро Омелянович (Ополє : вид-во Вищої школи управління і адміністрації в Ополє, Польща, 2020)
У статті розкривається проблема пошуку дієвої мотивації до навчання. Її слід виводити з того, що людина як біологічна істота здатна спрямувати закон боротьби за існування та його асоціальні складові в боротьбу за розвиток цих же складових, але в соціально прийнятному вимірі. Система освіти здатна стихію природної афективної волі спрямувати в річище розумно впорядкованої волі; заздрість до більш талановитих компенсувати розвитком власних оригінальних здібностей; байдужий душевний спокій замінити на зацікавлений динамічний спокій їх постійного розвитку.The article reveals the problem of finding effective motivation for learning. It should be deduced from the fact that man as a biological being is capable of directing the law of the struggle for existence and its asocial components in the struggle for the development of these same components, but in a socially acceptable dimension. The education system is capable of directing the element of natural affective will into a stream of reasonably ordered will; the envy those who are more talented is compensating by the development of their own original abilities; the replacement of the indifferent peace of mind with the interested dynamic calmness of their constant development.
Keywords: воля; розум; мислення; навчання; саморозвиток; освіта; will; mind; thinking; learning; self-development; education