Метаболічний синдром і синдром полікістозних яєчників в пубертатному віці - Авраменко, Наталія Вікторівна; Кабаченко, Олена Володимирівна; Барковський, Дмитро Євгенович; Сєрих, Катерина Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
За даними державної статистики в Україні за останні 10 років поширеність ожиріння серед підлітків (15–17 років) на 1000 дит. населення зросла у 2,5 рази. Серед ускладнень метаболічного синдрому в підлітковому віці, окрім ЦД 2 типу, серцево-судинної патології, є ризик розвитку синдрому полікистозних яєчників. В зв’язку з цим необхідно визначати рівень гонадотропінів, загального і вільного тестостерону, прогестерону, пролактину та естрадіолу, ультрасонографічне обстеження щитоподібної залози, за клінічними показаннями – УЗД серця та коронарних судин, нирок, печінки, підшлункової залози.
Keywords: метаболічний синдром; синдром полікистозу яєчників; патогенез; фенотипи; діагностика; лікування; тези доповідей