Екзокринна недостатність і лікування хронічного панкреатиту з дискінетичними порушеннями та захворюваннями верхніх відділів шлунково-кишкового тракту - Токаренко, Олександр Іванович; Tokarenko, A. I.; Токаренко, А. И. (My University, 2003)
З використанням методів поліметрії, ультрасонографії з використанням для дослідження ферментів, бікарбонатів у режимі фазного моніторингу установлено структурно-секреторні взаємозв'язки між станом підшлункової залози та фазною тонічною функціональною активністю дванадцятипалої кишки у міжтравний період у здорових людей і хворих на хронічний панкреатит (ХП). З урахуванням фазної дуоденальної моторики в міжтравний період запропоновано застосовувати оптимальний метод фазного дослідження ферментів у дуоденальному вмісті. Уперше показано вплив циклоферону та тіотриазоліну на гастродуоденальні дискінезії, фазну моторику, pH шлунка, pH ДНК у хворих на ХП за одноразового та курсового призначення. Розглянуто взаємозв'язки між фазними гастродуоденальними дискінезіями, внутрішньпорожнинним тиском, pH та перекисним окисненням ліпідів. Показано дію квамателу як антиоксиданту з метою лікування даних хворих під час загострення. Одержано дані стосовно оптимальних термінів застосування комплексної антихелікобактерної терапії у хворих на ХП у випадку сполучення ХП з ерозивно-виразковими ураженнями гастродуоденальної зони.
Pancreatic insufficiency and treatment chronic pancreatitis with breach of kinetic, disease upper section gastrointestinal tract
Keywords: дванадцятипала кишка; хронічний панкреатит; фазна моторика; дискінезія; хелікобактер; імуномодулятор; a duodenal gut; a chronic pancreatitis; a phase motility; a dyskinesia; Helicobacter pylori; cycloferon; thiotryazolin