Сравнительная оценка противоишемического действия антиоксидантов ряда 4-гидразинохиназолина, эмоксипина, тиотриазолина в условиях моделирования острого нарушения мозгового кровообращения - Сидорова, И. В.; Сидорова, Ірина Володимирівна; Sidorova, I. V. (ЗДМУ, 2004)
Двостороння перев'язка загальних сонних артерій у щурів приводить до стійких порушень метаболізму мозкової тканини активаци анаеробного гліколізу, роз'єднуванню реакцій циклу Кребса, зменшенню енергетичного фонду нейрона, гіперферментемії Курсове призначення в гострий період тваринам з ГПМК эмоксіпіна (100 мг/кг), тіотриазоліна (50 мг/ кг), похідних 4-гідразинохіназоліна НН-103; HH-90; HH-91; НН-87 (25 мг/кг) зменшувало ступінь враженості ішемічного пошкодження головного мозку за рахунок позитивного впливу на шляхи аеробного вироблення енергії, на відміну від пірацетаму (200 мг/кг), призначення якого приводило до активації, переважно, анаеробних процесів синтезу енергії. Порівняльний аналіз протиішемичної дії похідних 4-гідразинохіназоліна і препаратів порівняння дозволив виділити найперспективніші сполуки НН-103 і НН-90 для подальших досліджень. The cerebroprotective effect of experimental group of antioxidants derivative of 4-hydrazinoquinazolines (NN-103; NN-90; NN- 91; NN-87) was studied. In the experiment on rats the model of ischemic stroke was created - ligation of general carotids. Further every group of animals got derivative of 4-hydrazinoquinazolines (25 mg/kg) and well known medication: emoxipin (100 mg/kg), piracetam (200 mg/kg) and thiotriazoline (50 mg/kg). On fourth days after a stroke biochemical researches which showing the injuries of brain tissue. Data of biochemical researches in the rats receiving derivative of 4-hydrazinoquinazolines, emoxipin, thiotriazoline are approximately equal. They show activating of aerobic way of creation of energy in a neuron. Data of biochemical researches in rats receiving piracetam are lower. They show activating of anaerobic way of creation of energy in a neuron.
Порівняльна оцінка протиішемичної дії антиоксидантів ряду 4-гідразинохіназоліну, эмоксіпіну, тіотриазоліну в умовах моделювання гострого порушення мозкового кровообігу
Comparative estimation of antischemic action of antioxidants of row of 4-hydrazinoquinazolines, emoxipin, thiotriazoline in the conditions of modeling of acute stroke
Keywords: антиоксиданты; ишемия; 4-гидразинохиназолин; эмоксипин; тиотриазолин; antioxidants; ischemia; 4-hydrazinoquinazolin; emoxipin; thiotriazolin