Функціональний стан міокарда при хронічній серцевій недостатності із супутнім ожирінням - Нетяженко, В. З.; Бідзіля, Петро Петрович; Бидзиля, П. П.; Netyazhenko, V. Z.; Bidzilya, P. P. (ЗДМУ, 2014)
Хронічна серцева недостатність – найчастіше ускладнення майже всіх захворювань системи кровообігу. З метою оцінювання функціонального стану міокарда при хронічній серцевій недостатності ІІ функціонального класу з супутнім ожирінням обстежили 145 хворих із нормальною, надлишковою масою тіла та з абдомінальним ожирінням І–ІІІ ступенів. Усім хворим зробили ехокардіографічне дослідження та допплерехокардіографію; оцінювали стан систолічної та діастолічної функції міокарда. Встановили, що при хронічній серцевій недостатності ІІ функціонального класу в більшості випадків переважає діастолічна дисфункція І типу, поширеність якої найбільша серед пацієнтів із надлишковою масою тіла та ожирінням. Систолічну дисфункцію при хронічній серцевій недостатності ІІ функціонального класу відзначають у меншості хворих, її показник збільшується зі ступенем надмірної ваги та стає максимальним при значному ожирінні. Хроническая сердечная недостаточность – наиболее частое осложнение почти всех патологий системы кровообращения. С целью оценки функционального состояния миокарда при хронической сердечной недостаточности ІІ функционального класса с сопутствующим ожирением обследовали 145 больных с нормальной, избыточной массой тела и с абдоминальным ожирением І–ІІІ степени. Всем больным провели эхокардиографическое исследование и допплерэхокардиографию; оценивали состояние систолической и диастолической функции миокарда. Установлено, что при хронической сердечной недостаточности ІІ функционального класса в большинстве случаев преобладает диастолическая дисфункция І типа, распространенность которой наибольшая среди пациентов с избыточной массой тела и ожирением. Систолическую дисфункцию при хронической сердечной недостаточности ІІ функционального класса отмечают у меньшинства больных, ее показатель повышается со степенью избыточного веса и становится максимальным при значительном ожирении. Aims. To evaluate the functional myocardial condition in CHF of II functional class with abdominal obesity of different degree. Methods and results. 145 patients with CHF of II functional class, with normal weight, overweight and abdominal obesity I–III degrees were examined. Functional left ventricle myocardial condition in CHF depending on the degree of excess weight was studied. Overweight and abdominal obesity were diagnosed basing on the WHO criteria, the degree and abdominal (visceral) type of obesity were graded according to the common metric indices. Conclusion. The peculiarities of diastolic and systolic left ventricular function depending on the availability of overweight and obesity were revealed. Systolic dysfunction in CHF of II functional class is observed in a minority of patients, and the rate increases with the degree of overweight, and is maximal in a signifi cant obesity.
Функциональное состояние миокарда при хронической сердечной недостаточности с сопутствующим ожирением
Functional myocardial condition in chronic heart failure with concomitant obesity
Keywords: серцева недостатність; функція лівого шлуночка серця; ожиріння; сердечная недостаточность; функция левого желудочка сердца; ожирение; heart failure; left ventricular function; obesity