Морфофункціональні особливості міокарда лівого шлуночка та загальних сонних артерій у дітей, хворих на муковісцидоз - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Lezhenko, G.; Pashkova, O.; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е. (Донецк: Заславский, 2017)
Мета. Вивчення особливостей морфофункціонального стану міокарда лівого шлуночка та загальних сонних артерій за даними ехокардіодопплерографії у дітей, хворих на муковісцидоз. Матеріали та методи. Обстежено 72 дитини, хворі на муковісцидоз. Для діагностики доклінічної стадії діастолічної дисфункції лівого шлуночка визначали функціональний індекс відповідності (ФІВ) за методикою А.Н. Розенбаума та В.Т. Коваля (2010). Результати. Результати проведеного дослідження свідчили про розвиток ремоделювання міокарда лівого шлуночка у 58 % хворих на муковісцидоз, серед варіантів якого переважала ексцентрична гіпертрофія. Виявлені зміни посилювалися при збільшенні тяжкості перебігу захворювання. Аналіз діастолічної функції лівого шлуночка за стандартною методикою в групі хворих на муковісцидоз не виявив суттєвих відмінностей від показників контрольної групи. Розрахунок ФІВ показав, що у 37,5 % дітей, хворих на муковісцидоз, відбувалося його зниження відносно значень контрольної групи. Це свідчило про формування діастолічної дисфункції лівого шлуночка, що прогресувала в динаміці захворювання. Найбільш виражені зміни ФІВ виявлялися при концентричній гіпертрофії міокарда лівого шлуночка та при тяжкому перебігу захворювання. Висновки. Встановлена морфофункціональна перебудова лівих відділів серця у дітей, хворих на муковісцидоз, відбувалася на фоні ремоделювання та гемодинамічних змін на рівні загальних сонних артерій.Цель. Изучение особенностей морфофункционального состояния миокарда левого желудочка и общих сонных артерий по данным эхокардиодопплерографии у детей, больных муковисцидозом. Материалы и методы. Обследованы 72 ребенка, больных муковисцидозом. Для диагностики доклинической стадии диастолической дисфункции левого желудочка определяли функциональный индекс соответствия (ФИC) по методике А.Н. Розенбаума и В.Т. Коваля (2010). Результаты. Результаты проведенного исследования свидетельствовали о развитии ремоделирования миокарда левого желудочка у 58 % больных муковисцидозом, среди вариантов которого преобладала эксцентрическая гипертрофия. Выявленные изменения усиливались при увеличении тяжести течения заболевания. Анализ диастолической функции левого желудочка по стандартной методике в группе больных муковисцидозом не выявил существенных отличий от показателей контрольной группы. Расчет ФИC показал, что у 37,5 % детей, больных муковисцидозом, происходило его снижение относительно значений контрольной группы, что свидетельствовало о формировании диастолической дисфункции левого желудочка, которая прогрессировала в динамике заболевания. Наиболее выраженные изменения ФИC обнаруживались при концентрической гипертрофии миокарда левого желудочка и при тяжелом течении заболевания. Выводы. Выявленная морфофункциональная перестройка левых отделов сердца у детей, больных муковисцидозом, происходила на фоне ремоделирования и гемодинамических изменений на уровне общих сонных артерий.Background. The features of the morpho-functional state of the left ventricular myocardium and common carotid arteries were studied according to echocardiography in children with cystic fibrosis. Materials and methods. 72 children with cystic fibrosis were examined. To determine the preclinical stage of left ventricular diastolic dysfunction, a functional compliance index (FCI) was determined by the method of A.N. Rosenbaum and V.T. Koval (2010). Results. The results of the study showed the development of left ventricular myocardium remodeling in 58 % of patients with cystic fibrosis, among the variants of which eccentric hypertrophy predominated. The revealed changes increased with an increase in the severity of the course of the disease. The analysis of diastolic function of the left ventricle by standard method in the group of patients with cystic fibrosis did not reveal any significant differences from the parameters of the control group. The FCI calculation showed that in 37.5 % of children with cystic fibrosis, which indicated the formation of left ventricular diastolic dysfunction, which progressed in the course of the disease, it decreased with respect to the values of the control group. The most pronounced changes in FCI were found with concentric left ventricular myocardial hypertrophy and with severe disease. Conclusions. The identified morpho-functional rearrangement of the left heart occurred against the background of remodeling and hemodynamic changes at the level of the common carotid artery in children with cystic fibrosis.
Морфофункциональные особенности миокарда левого желудочка и общих сонных артерий у детей, больных муковисцидозом
The morpho-functional features of the left ventriclular myocardium and common carotid arteries in children with cystic fibrosis
Keywords: муковісцидоз; ремоделювання міокарда лівого шлуночка; діастолічна дисфункція лівого шлуночка; загальна сонна артерія; діти; муковисцидоз; ремоделирование миокарда левого желудочка; диастолическая дисфункция левого желудочка; общая сонная артерия; дети; cystic fibrosis; left ventricular myocardium remodeling; left ventricular myocardium remodeling; common carotid artery; children