Principles of prevention of the harmful influence of industrial atmospheric pollution on the status of population health - Гребняк, Микола Петрович; Федорченко, Руслана Анатоліївна; Grebnyak, N. P.; Fedorchenko, R. A.; Гребняк, Н. П.; Федорченко, Р. А. (Київ : [б. в.], 2018)
Мета роботи: обґрунтування принципів профілактики шкідливого впливу атмосферних забруднень на стан здоров’я населення індустріального міста. Матеріали та методи дослідження. Валові викиди в атмосферне повітря від пересувних джерел аналізували у динаміці з 1990 по 2014 рік за оксидом вуглецю, неметановими вуглеводнями, оксидами азоту, діоксидом сірки, метаном та сажею. Для об’єктивної характеристики забруднення атмосферного повітря м. Запоріжжя враховані забруднювачі, комплексна оцінка яких дозволила розрахувати аерогенне навантаження на організм людини. Характеристику та оцінку рівнів забруднення атмосферного повітря у різних районах проведено на основі аналізу концентрацій шкідливих речовин за тривалий період систематичних спостережень з 1990 по 2014 рік. Середньорічні концентрації розраховували на підставі вимірів середньодобових концентрацій cтруктурних під розділів Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України (ЗОЛЦ) та Обласного центру гідрометеорології (ОЦГМ). На стаціонарних постах ОЦГМ проводилися дослідження вмісту завислих речовин, діоксиду сірки, оксиду вуглецю, оксиду азоту, діоксиду азоту, фтористого і хлориду водню, фенолу, формальдегіду, бенз(а)пірену. Лабораторіями ЗОЛЦ досліджувалися небезпечні сполуки відповідно до рекомендацій, викладених у РД 52.04.186-89 за таким складом: зважені речовини, діоксид сірки, оксид і діоксид азоту, фторид водню, фенол, формальдегід, оксид вуглецю, хлорид водню. Статистичну обробку даних виконано за допомогою програми STATISTICA 6.0 Результати та їх обговорення. Встановлено, що на мешканців індустріального міста металургійного профілю діють шкідливі речовини 1-го класу небезпеки (бенз(а)пі рен, ванадію оксид, кадмій та його сполуки, ртуть та її сполуки, свинець, хром та його сполуки), а також 14 речовин 2-го класу небезпеки. До атмосферного повітря викидаються 11 речовин з ефектом сумації шкідливої дії (аміак, сірководень, формальдегід, ацетон, фенол, акролеїн, ванадію п’ятиокис, хром, марганець, оцтова, азотна та сірчана кислоти, окис азоту, етилацетат). Загроза здоров’ю населення посилюється одночасним заб рудненням довкілля речовинами з синергізмом шкідливої дії: фенолом, діоксидом сірки, оксидом азоту, цинком, амонію сульфатом, алюмінієм, хромом, сажею, берилієм, фторидами, бензолом, оксидом вуглецю, сірководнем. The purpose of the study was to justify the principles of preventing the adverse effects of industrial atmospheric pollution on human health. Objects and methods of research: to assess the exposure of atmospheric pollution screening for the health of the population of an industrial city, gross emissions from stationary and mobile sources by the level and spectrum of pollutants, the correlation between total air pollution and respiratory diseases, the incidence of the population, the coefficients of determination were studied. Results. The methodological basis for justifying the principles and measures for the prevention of the development of respiratory diseases is based on medical and environmental monitoring, establishing a causal relationship between environmental factors and the state of health, hygienic assessment of sanitary and epidemiological well-being. 7 principles of primary prevention, the object of which is the source and mechanism of occurrence/ spread of the disease, are substantiated; 7 principles of secondary prevention, the object of which is a disease in acute or subacute stages; 3 of the principle of tertiary prevention, the object of which is disability /premature metering.
Принципы профилактики вредного влияния индустриальных атмосферных загрязнений на состояние здоровья населения
Keywords: забруднення повітря; профілактика шкідливого впливу; загрязнение атмосферного воздуха; профилактика неблагоприятного воздействия на здоровье; atmospheric air pollution; prevention of adverse health effects