Особливості післяпологового періоду жінок зі звичним невиношуванням вагітності в анамнезі - Федорощак, І. М.; Федорощак, И. М.; Fedoroschak, I. M. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
У дослідженні брали участь жінки віком від 25 до 32 років, яких розподілено на 2 групи (n=40 у кожній дослідній групі): перша – жінки зі звичним невиношуванням вагітності в анамнезі, друга – жінки з неускладненим акушерсько-гінекологічним анамнезом. Пологи вели згідно до протоколів МОЗ України. У жінок зі звичним невиношуванням вагітності в анамнезі процеси інволюції матки у післяпологовому періоді відбуваються повільніше, ніж у жінок з неускладненим акушерсько-гінекологічним анамнезом. Ехографічне, допплерометричне та гістерографічне дослідження матки в ранньому післяпологовому періоді є ефективним методом оцінки інволюції матки для профілактики післяпологових кровотеч. В исследовании участвовали женщины в возрасте от 25 до 32 лет, которых разделили на две группы (n=40 в каждой исследовательской группе): первая – женщины с привычным невынашиванием беременности в анамнезе, вторая – женщины с неосложненным акушерско-гинекологическим анамнезом. Роды вели согласно протоколам Министерства здравоохранения Украины. У женщин с привычным невынашиванием беременности в анамнезе процессы инволюции матки происходят медленнее, чем у женщин с неосложненным акушерко-гинекологическим анамнезом. Эхографическое, допплерометрическое и гистерографическое исследования матки в раннем послеродовом периоде является эффективным методом оценки ее инволюции и профилактики послеродовых кровотечений. The study involved women aged 25 to 32 years who were divided into two groups (n=40 in each research group): the first group (women with habitual miscarriage in anamnesis), the second group (women with uncomplicated obstetrical and gynecological anamnesis). Births were assisted under the protocols of Ministery of Health of Ukraine. In women with habitual miscarriage in anamnesis processes of uterine involution are slower than in women with uncomplicated obstetrical and gynecological anamnesis. Echographic, doplerometric and hysterographyc researches of uterus in the early postpartum period are an effective methods of evaluating of its involution and prevention of postpartum hemorrhage.
Особенности послеродового периода у женщин с привычным невынашиванием беременности в анамнезе
Features of postpartum period in women with habitual miscarriage in anamnesis
Keywords: звичне невиношування; ранній післяпологовий період; акушерська кровотеча; скоротлива активність матки; привычное невынашивание; ранний послеродовой период; акушерское кровотечение; сократительная активность матки; habitual miscarriage; early pospartum period; obstetric hemorrhage; uterine contractile activity