Площинна блокада поперечного м'яза живота після лапароскопічної резекції товстого кишечнику у хворих на ожиріння - Воротинцев, Сергій Іванович; Софілканич, Михайло Михайлович; Захарчук, Олександр Валентинович; Vorotyntsev, S. I.; Sofylkanich, M. M.; Zakharchuk, O. V. (Київ: Ліга-Інформ, 2017)
Досліджено ефективність площинної блокади поперечного м'яза живота (Transversus Abdominis Plane Block — ТАР—блоку) після лапароскопічної резекції товстого кишечнику у хворих на ожиріння. При використанні ТАР—блоку під контролем ультразвукового дослідження (УЗД) він виявився ефективним у 100% спостережень, ефективне знеболення передньої черевної стінки відзначали у середньому через (22 ± 7,5) хв, його тривалість до 24 год. Після застосування ТАР—блоку сумарне використання тримеперидину у строки до 48 год зменшувалося у 2 — 3 рази, що дозволяло уникнути побічних ефектів аналгезії при призначенні опіоїдів, забезпечувало ранню активізацію хворих та їх задоволення процесом лікування. Efficacy of the plane blockade of the abdominal transversal muscle (Transversus Abdominis Plane Block — ТАР—block) after laparoscopic resection of large bowel in patients, suffering obesity, was studied. While theТАР—block under ultrasonographic control application it appeared effective in 100% observations, еffective analgesia of anterior abdominal wall was noted in (22 ± 7.5) min at average, its duration — up to 24 h. After application of ТАР—block a summarized application of Trimeperydine in terms up to 48 h had reduced in 2 — 3 times, what had permitted to prevent side effects of analgesia while prescription of opioids, guaranteed early activation of patients and their satisfaction by process of treatment.
The plane blockade of transversal abdominal muscle after laparoscopic resection of large bowel in patients, suffering obesity
Keywords: ожиріння; лапароскопічна абдомінальна хірургія; знеболення; ТАР—блок; obesity; laparoscopic abdominal surgery; anesthesia; ТАР—block