Ефективність додавання метформіну до терапії статинами для корекції продіабетогенних змін у хворих з артеріальною гіпертензію та ожирінням - Коваль, С. М.; Мисниченко, О. В.; Пенькова, М. Ю.; Литвинова, О. М.; Березін, Олександр Євгенійович; Koval, S. M.; Mysnychenko, O. V.; Penkova, M.Yu.; Lytvynova, O. M.; Berezin, A. E. (My University, 2022)
Мета: вивчення ефективності додавання метформіну до терапії статинами для корекції продіабетогенних змін у хворих з артеріальною гіпертензією (АГ) та абдомінальним ожирінням (АО). Матеріал та методи. Обстежено 65 хворих з АГ 2–3 ступеня в поєднанні з АО І–ІІ ступеня, атерогенною дисліпідемією і інсулінорезистентністю (ІР) у віці 47–59 років: 1 група — 35 хворих, яким до терапії статинами (аторвастатином) на тлі стандартної комбінації антигіпертензивних препаратів, додавався метформін; 2 група — 30 хворих, яким метформін не додавався. Обстеження включало загальноприйняті методи. Статистичний аналіз даних проведено за допомогою стандартних методів із застосуванням пакетів прикладних програм Microsoft Exсel 7,0 та «SPSS 19.0». Результати. Додавання метформіну до аторвастатину на тлі стандартної антигіпертензивної терапії і рекомендацій щодо нормалізації способу життя дозволило достовірно знизити ІР та частоту предіабету у хворих з АГ та АО через 16 тижнів лікування. У хворих, яким не додавався метформін, зниження вказаних показників не було виявлено. В групі хворих, у яких застосовувався метформін, виявлена достовірно вища частота досягнення цільових рівнів артеріального тиску, ніж в групі хворих, у яких даний препарат не застосовувався. The aim: to study the effectiveness of adding metformin to statin therapy to correct prodiabetogenic changes in patients with arterial hypertension (AH) and abdominal obesity (AO). Materials and methods. We examined 65 patients with 2–3 degrees of AH in combination with AO of I–II degrees, atherogenic dyslipidemia and insulin resistance (IR) aged 47–59 yrs: group 1 — 35 patients who were treated with statins (atorvastatin) against the background of standard combinations of antihypertensive drugs, metformin was added; group 2 — 30 patients who did not receive metformin. The examination included generally accepted methods. Statistical data analysis was carried out using standard methods using Microsoft Excel 7.0 and SPSS 19.0 application packages. Results. The addition of metformin to atorvastatin against the background of standard antihypertensive therapy and recommendations for the normalization of lifestyle allowed a significant reduction in IR and the incidence of prediabetes in hypertensive patients with AO after 16 weeks of treatment. In patients who did not receive metformin, there was no decrease in these indicators. In the group of patients who used metformin, a significantly higher frequency of achieving target blood pressure levels was revealed than in the group of patients in whom this drug was not used.
Effectiveness of addition of metformin to statin therapy for prodiabetogenic changes correction in patients with arterial hypertension and obesity
Keywords: артеріальна гіпертензія; абдомінальне ожиріння; дисліпідемія; інсулінорезистентність; статини; метформін; arterial hypertension; abdominal obesity; dyslipidemia; insulin resistance; statins; metformin